Akkerbouw

Achtergrond

Spruiten doen het onverwacht matig

De kiloprijzen van zo’n 50 cent voor de B’s en 45 cent voor de wat fijnere A-spruiten, liggen zo’n 50% lager dan in de eerste helft van september.

Dit prijsniveau maakt onderdeel uit van een licht negatieve trend, die is ingezet door producties die hoger uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Exact een jaar geleden lag het prijsniveau 10 tot 15 cent hoger.

Dure spruiten verwacht

Het is niet zo dat de producties hoog uitvallen, telers geven aan dat de volumes door de bank genomen modaal zijn. Maar dat is nog altijd meer dan aanvankelijk verwacht. De verwachting was aanvankelijk ook dat spruiten relatief duur zouden blijven: door een tegenvallend aanbod van spruitkool en van andere groenten en door de verwachting dat de oogst van de vroege en middenvroege spruitenrassen niet goed op elkaar zouden aansluiten.

Supermarkten speelden daarop in door met spruiten te kiezen voor kleinere verpakkingen dan normaal, aldus een handelaar. De meeste winkels hebben 20% minder verkocht dan andere jaren, schat hij in.

De schets van deze handelaar is apart te noemen, want aanpassingen in de verpakkingsgrootte is vooral iets wat past als het aanbod nog op stoom moet komen in een markt die nog niet vragend is. Feit is wel dat de temperatuur dit najaar erg lang hoog is gebleven, waardoor de vraag naar spruiten lang lauw bleef.

De kwaliteit is ‘gewoon’, geeft een teler aan, door een grauwsluier die zich in deze fase van het jaar kan aandienen en door wat meer zwarte stip. Door het uitblijven van een wat meer (stormachtige) wind, en wellicht ook door het weersverloop tijdens de teelt, blijft oud blad wat steviger in het gewas hangen. “Dat geeft wat smetvlekken.”

Duitse groothandel

Op de Duitse groothandelsmarkten was de inkoopprijs vorige week gemiddeld € 1,55 voor Belgische spruiten en € 1,45 voor Nederlandse. De week daarvoor was dat € 1,64 en € 1,44. In week 44 werd nog € 2,50 en € 1,50 betaald. Vorig jaar lagen de inkoopprijzen in week 48 op € 1,54 en € 1,35 per kilo.

Prijzen in supermarkt

Albert Heijn rekent € 1,29 voor een verpakking in de gangbare sortering van 500 gram en € 1,50 voor 2 verpakkingen. Kleine spruiten kosten € 1,69 per pond. Geschoonde spruiten kosten € 1,79 per 350 gram, en paarse spruiten € 1,49 per 500 gram.

Jumbo rekent eveneens € 1,29 per 500 gram, en € 2,50 voor 2 zakken. Dat scheelt per kilo € 1 ten opzichte van AH. Kleine spruiten kosten € 1,35 per 400 gram (als bij AH) € 3,38 per kilo. Voor geschoonde spruiten wordt € 1,74 voor 350 gram gevraagd.

Bij Plus kosten ongeschoonde eveneens € 1,29 per 500 gram. Voor gechoond product rekent Plus hetzelfde als AH. D-spruiten kosten er € 1,15 per 500 gram.

Prognose: prijsherstel richting kerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.