Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Precisietechnieken werken, kosten moeten lager

Pieter van Leeuwen Boomkamp heeft veel geleerd in het eerste jaar van zijn deelname aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Precisie kan werken. De akkerbouwer wil wel de kosten omlaag hebben.

Pieter van Leeuwen Boomkamp in Nijkerk (Gelderland) was op 12 december 2017 de eerste aanmelder voor de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Hij was op zijn bedrijf al wat bezig met precisielandbouw, maar wil graag naar de situatie dat hij er zijn hele bedrijf mee stuurt. En op een manier die niet al te veel kost.

Pieter van Leeuwen-Boomkamp: 'Ik wil teeltmaatregelen waar mogelijk nemen op basis van hoe de bodem ter plekke is." - Foto: jan Willem Schouten
Pieter van Leeuwen-Boomkamp: 'Ik wil teeltmaatregelen waar mogelijk nemen op basis van hoe de bodem ter plekke is." - Foto: jan Willem Schouten

Precisielandbouw was en is nog geen integraal onderdeel van zijn bedrijf. “Wat ik graag wil, is over een aantal jaren zo veel mogelijk teeltmaatregelen plaatsspecifiek uitvoeren op basis van hoe de bodem is. Dus van perceelsspecifiek naar plaatsspecifiek. Het idee is dat ik er de milieu-impact mee verlaag en bespaar op kosten. Ook verwacht ik een opbrengstverhoging bij een verlaging of in ieder geval bij gelijkblijvende middeleninput.”

Ik wil zo veel mogelijk teeltmaatregelen plaatsspecifiek uitvoeren in plaats van perceelsspecifiek

Van Leeuwen Boomkamp is afgelopen seizoen met verschillende toepassingen aan de gang gegaan. Althans, hij wílde met verschillende aan de gang gaan. Niet alles is gelukt. Om te beginnen had de akkerbouwer graag een suikerbietenperceel plaatsspecifiek bekalkt op basis van een Veris-bodemscan die hij al had laten maken. Doordat NPPL-2018 echter wat laat op gang kwam, kwam het noodzakelijke tijdstip van bekalken eerder dan dat er een taakkaart gereed was.

Experimenteren met kalk onder de bieten

Wat daarvoor in de plaats wel is gebeurd, is dat Van Leeuwen Boomkamp in de bieten heeft geëxperimenteerd met kalk en dierlijke mest. 2 hectare van het bietenland heeft hij volvelds bekalkt en de mest met behulp van strip till in rijtjes toegediend waar de bieten zouden komen. Op een volgende 2 hectare precies andersom; volvelds mest en Betacal in rijtjes waar de bieten zouden komen. “Met gps gaat dat goed.”

Het resultaat van deze verkennende praktijkproef kan de teler nog niet melden. Eind november stonden de bieten nog. Door straks de bieten aan de fabriek intensiever te bemonsteren moet duidelijk worden op welke van de 2 stukken de bieten het beste zijn gegroeid.

Teler wil meer zelf bepalen om zo kosten te drukken

Volgend jaar wil Van Leeuwen Boomkamp wat meer ‘zelf’ doen. Een belangrijke reden is kostenverlaging. Zo zit hij te dubben over welke bodemscan hij volgend jaar wil toepassen. “Of misschien niet een echte scan. Vooral de pH is hier op mijn bedrijf belangrijk. Het HLB bepaalt die door prikken in 5 zones. Lijkt interessant. De Verisscan is vrij duur voor wat je krijgt. Geleidbaarheid en organischestofgehalte zijn belangrijk, maar op mijn grond hier moet je vooral de pH meten.”

Om de kosten van plaatsspecifieke pH-bepaling te drukken, wil de akkerbouwer op één van de tanden van de cultivator een pH-meter te monteren. Via koppeling met gps kan hij dan zelf pH-kaarten maken en daarop zijn bemesting baseren. Probleem is alleen dat een geschikte pH-meter niet zomaar te koop is. “Ik heb al op de site van Ali Baba zitten kijken, maar nog niks gevonden. Op de Aardappeldemodag heb ik onder de Verisscan gelegen om te kijken of op de pH-meter een merk stond, zodat ik gerichter kan gaan zoeken. Helaas, niks gevonden.”

Lees de uitgebreidere terugblik van Pieter van Leeuwen Boomkamp. Ga naar proeftuinprecisielandbouw.nl

Meepraten over precisielandbouw? Word lid van de Facebook-groep van NPPL

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Vertel ze in Den Haag dat het goed is voor het milieu, dat de techniek bestaat en over 2 jaar is het verplicht! Nog 2 jaar later en het is verplicht om het ministerie online te laten meekijken met wat je strooit en spuit zodat ze kunnen controleren of dat wel past bij de "Best Farming Practice". Of het wat oplevert zal ze niet boeien.

 • agratax.1

  @pinkeltje. Het levert echt wel iets op Werkgelegenheid bij de overheid en belasting verhoging om al deze verborgen werkelozen te betalen.

 • mtseshuis

  Hij snapt het nog niet helemaal: Je moet de hele bodem op orde maken en niet alleen de pH. Als de bodem op orde is komt de pH vanzelf... Calcium-Magnesium verhouding moet kloppen

 • - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • agratax.1

  Beste Pieter ken je deze link
  https://www.northernequipment.ca/veris-ph-mapper
  Deze machine zou met aanpassingen kunnen voldoen aan de wensen van precisie landbouw, nu wordt hij gebruikt voor kartering van Ph kaarten.

 • hebikniet

  Precisie landbouw werkt toch pas wanneer je er iets aan verdient? Dat hele pH verhaal heeft de nodige vraagtekens. Hoor geen telers die uitspreken dat hetVerisverhaal extra opbrengst geeft. Alleen discussie over betrouwbaarheid

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.