Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Maas Markelo: geen spijt van lidmaatschap Avebe

Na fritesaardappel-overvloedjaar 2017 verwelkomde Avebe enkele tientallen nieuwe leden. Hoewel 2018 qua opbrengst volsterkt anders uitpakt, heeft nieuw Avebe-lid Richard Maas geen spijt.

Fritesaardappelteler Richard Maas van loonbedrijf Maas Markelo werd na teeltseizoen 2017 Avebe-lid, omdat hij in 2017 zijn overaardappelen aan de straatstenen niet kwijt kon. Van overtonnen is in teeltjaar 2018 geen sprake.

2 slechte jaren op rij. Spijt van je beslissing met aardappelen te beginnen in 2016?

“Nee, al hebben we natuurlijk nu in 2 van de 3 jaren alle extremen meegemaakt. Feit blijft dat we nu met deze tak naast onze loonwerktak onze machines en personeel in daluren toch rendabel kunnen inzetten.”

Heb je aan je leverplicht kunnen voldoen?

“Zowel bij Aviko Potato als Avebe net wel, net niet. Markelo lag in het droogste deel van Nederland. Op hoekjes die we niet konden beregenen, oogsten we niet meer dan 15 ton per hectare. Afgelopen jaar teelde ik 10 hectare Ottena’s voor Avebe, die we acht maal beregend hebben. De opbrengst bedroeg zo’n 40 ton per hectare. Het onderwatergewicht was wel wat laag, met zo’n 420 gram. Ottena is ook geen echte zetmeelaardappel, maar een echt dubbeldoelras. Ik verwacht daarmee net niet aan mijn leverplicht richting Avebe te kunnen voldoen, al zal het niet veel schelen.”

Lees verder onder de foto

Richard Maas: "Met deze tak naast onze loonwerktak kunnen we onze machines en personeel in daluren toch rendabel inzetten." - Foto: Fotopersbureau Hissink
Richard Maas: "Met deze tak naast onze loonwerktak kunnen we onze machines en personeel in daluren toch rendabel inzetten." - Foto: Fotopersbureau Hissink

“Bij de vlokken voor Aviko Potato was het hetzelfde verhaal. De Achilles lieten het wat afweten, maar de Sassy’s hebben het met 50 ton per hectare goed gedaan. Ook deze zijn volop beregend. Ook bij de vlokken kan ik net niet aan de contractverplichting voldoen.

De Fontanes voor de frites brachten zo’n 60 ton per hectare op. Deze zijn dan ook 14 maal beregend, met 30 millimeter per keer. Hier heb ik nog iets overtonnen bovenop het contractdeel, die gaan in de pool bij Aviko Potato.”

Achteraf had ik die 10 hectare Ottena’s natuurlijk liever vrij gehad, maar lid worden van Avebe is een strategische beslissing geweest

Niet in de verleiding gekomen de Ottena’s op de vrije markt te verkopen?

“Nee, dat zou niet fair richting Avebe zijn. Achteraf had ik die 10 hectare Ottena’s natuurlijk liever vrij gehad, maar lid worden van Avebe is een strategische beslissing geweest. Dat dit jaar volstrekt anders uitpakt dan 2017, verandert daar niets aan. Contract is contract. Alle voor Avebe bestemde hectares zijn naar Avebe gegaan. Er komen ook weer andere jaren, waarbij het prettig is een alternatief afzetkanaal naast de frites te hebben.”

Kon beregenen wel uit?

“Ja, zonder beregenen zouden we zo’n 15 ton per hectare hebben geoogst. Op hoekjes die de haspel niet raakte, bleef de opbrengst namelijk steken op 15 ton. De zetmeelaardappelen zijn circa 8 keer beregend met 30 millimeter. De zetmeelaardappelen brachten ruim 40 ton per hectare op, wat resulteert in een meeropbrengst van 25 ton. De kosten voor beregenen zijn zo’n € 1.800 per hectare. Uitgaande dat de zetmeelaardappelen meer dan € 70 per ton op leveren, kon het dus wel uit.”

“Voor mij speelt ook mee dat ik mijn personeel aan het werk kon houden. Door de droogte was ook het loonwerk bij onze veehouderijklanten veel minder. De jongens konden beter telkens de haspels in de aardappelen verzetten, dan lummelen in de kantine.”

Lees ook: Fritesaardappelteler wordt ook Avebe-teler

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    Meeropbrengst beregenen 25 ton @ 70 per ton = 1750
    Kosten beregenen 1800 > Kon dus NIET uit.
    Er staat idd dat de aardappels meer dan 70 per ton opbrengen, dat moet dan minimaal 72 per ton zijn om qiette te spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.