Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Let op kiemrust van aardappelen in bewaring

Aardappelen van oogst 2018 in bewaarschuren zijn van redelijke tot goede kwaliteit. Kiemrust blijft een aandachtspunt.
 • Aardappelbewaringen liggen niet vol
 • MH-opname is vaak onvoldoende
 • Meeste slechte partijen zijn al opgeruimd

Grosso modo zijn de aardappelen in opslag gemiddeld van redelijke tot goede kwaliteit, maar de cellen liggen niet erg vol. Dat blijkt uit een rondgang die Boerderij maakte en wordt ook gestaafd door de recente voorraadinventarisatie van VTA. De hectare-opbrengst bij VTA-telers was 23% lager dan vorig jaar. Omdat én de oogst tegenviel én ook al een aanzienlijk deel af land is verkocht, bergen de schuren nu zelfs 26,6% minder aardappelen dan vorig jaar. Vergeleken met het 5-arig gemiddelde liggen dit seizoen de schuren 6% minder vol.

Kwaliteit aardappelen redelijk tot goed

De meeste aardappelen zijn volgens handelaren van redelijk tot goede kwaliteit, al zijn er ook aardappelen ingeschuurd die niet ingeschuurd hadden moeten worden. Denk aan partijen met te veel drijvers, die in het begin onvoldoende geventileerd zijn. Deze partijen worden nu versneld afgeleverd. Het betreft diverse rassen, maar zeker Agria en Fontane. Bintje is doorwasgevoelig, maar is in Nederland inmiddels maar een klein ras. Ook phytium blijkt telers soms te verrassen. Deze bacterierot duikt vooral op in beregende partijen.

Aardappelen wassen in zoutbaden

Vrijwel alle partijen die de handel nu afhaalt, worden gewassen in zoutbaden. Zodoende kunnen de aardappelen tot frites worden verwerkt. Omdat de capaciteit van de zoutbaden beperkt is, lukt het de industrie niet tijdig alle rotte partijen te verwerken, waardoor aardappelen verloren gaan. Het onderwatergewicht van de meeste partijen is 370 à 390 gram. De fritesaardappelen leken in eerste instantie af te stevenen op historisch hoge onderwatergewichten, toonden onder meer proefrooicijfers van Aviko Potato aan. Richting de oogst zakten de gewichten echter af naar normale waardes.

Een klein kiempje. Aardappelen zijn kiemlustig, vanwege slechte MH-opname en extreme teeltomstandigheden. - Foto: Peter Roek
Een klein kiempje. Aardappelen zijn kiemlustig, vanwege slechte MH-opname en extreme teeltomstandigheden. - Foto: Peter Roek

Attent zijn op kiemrust

Adviesorganisatie Delphy ziet relatief weinig problemen met rotte knollen. Slechte partijen zijn al afgeleverd. In diverse partijen is er wel sprake van een toename van rotte knollen, maar dit is met goed ventileren goed onder controle te houden. Wel zag Delphy in de afgelopen koudere periode meer condens in bepaalde bewaringen. Een teken dat telers hun product te weinig controleren. Vaak zijn het bepaalde delen van de partij die meer rotte knollen bevatten.


 • Aviko-buitendienstmedewerker Marten Scheepsma en teler Jacco van Liere controleren de partij Innovator. De kwaliteit en kwantitiet valt in Flevoland niet tegen. - Foto: Ton Kastermans

  Aviko-buitendienstmedewerker Marten Scheepsma en teler Jacco van Liere controleren de partij Innovator. De kwaliteit en kwantitiet valt in Flevoland niet tegen. - Foto: Ton Kastermans

 • Teler Klaasjan Boer (rechts) in Kortgene (Zld.) bekijkt de kwaliteit van de Agria's in opslag samen met Delphy-deskundige Luc Remijn. - Foto: Peter Roek

  Teler Klaasjan Boer (rechts) in Kortgene (Zld.) bekijkt de kwaliteit van de Agria's in opslag samen met Delphy-deskundige Luc Remijn. - Foto: Peter Roek

 • Teler Klaas Jan Boer toont hoe hoog de aardappelen (Agria's) voorgaande jaren in opslag lagen. - Foto: Peter Roek

  Teler Klaas Jan Boer toont hoe hoog de aardappelen (Agria's) voorgaande jaren in opslag lagen. - Foto: Peter Roek

Luc Remijn, teeltadviseur bij Delphy, adviseert telers hun aardappelen goed in de gaten te houden. Vooral partijen die eigenlijk te warm zijn ingeschuurd. Het bleef lang warm afgelopen herfst. Begin oktober begonnen veel telers toch met inschuren, in verwachting dat na zo’n lange droge periode het weer wel eens drastisch kon omslaan. Achteraf gezien hadden telers deze aardappelen beter later kunnen inschuren, maar dat is zinloos achteraf gepraat, vindt Remijn.

Telers hebben behoorlijk moeten ventileren. Veel aardappelen zijn behoorlijk groen gerooid, soms zelfs al een week na doodspuiten. Groen rooien verkleint de kans dat secundaire knollen de primaire knollen leegzuigen. Veel aardappelen zijn dus niet goed afgehard de schuur ingekomen. Plus dat vanwege het minder vitale loof geen MH is gespoten, of de MH niet goed is opgenomen. Tel daarbij dat pas na wat regen in augustus de stikstof in de bodem vrijkwam. De knollen zijn daardoor onrustig. De producttemperatuur kan dit bewaarseizoen wel eens sneller oplopen dan andere jaren, omdat de aardappelen sneller uit kiemrust komen.

Lees ook: Veel metingen in bewaring, maar welke zijn zinvol?

Eigenaren van goede partijen laten hun aardappelen rustig achter de planken liggen. In het nieuwe jaar, wanneer de probleempartijen zijn verwerkt en het gedwongen aanbod is opgedroogd, en afnemers uit bijvoorbeeld Engeland aan de aardappelen gaan trekken, worden hogere prijzen verwacht.

Eén reactie

 • info36

  Met zulke telers is Aviko wel blij. Veel voor weinig.

Of registreer je om te kunnen reageren.