Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt zit redelijk vast

Het aanbod van granen is nihil. Aan de andere kant zijn kopers afwachtend, waardoor er weinig handel is.

De lokale graanprijzen blijven deze week gelijk. Daarin verandert de markt niet ten opzichte van de voorgaande weken. De verwachting is dat in het nieuwe jaar de markt opleeft. Er komt vrij veel graan binnen via de havens in Antwerpen en Rotterdam, maar dat kan teruglopen, waardoor meer vraag ontstaat. De prijzen van tarwe en mais blijven afhankelijk van het aanbod vanuit het Zwarte Zeegebied. Daar lijkt wat minder druk vandaan te komen. Met meer ruimte voor de afzet van Europese tarwe en mais op de wereldmarkt als gevolg.Volgens het Franse marktbureau Agritel loopt de Russische tarwe-export wat terug. Er is dit jaar al 20% meer tarwe verkocht dan vorig seizoen, hoewel de oogst veel kleiner uitvalt.

Lagere notering op graanbeurs Rotterdam

De graanbeurs in Rotterdam verlaagde eerder deze week de notering voor EU-voertarwe met € 1,50 naar € 212 per ton. Voor EU-mais werd op € 178 per ton genoteerd. Mais blijft relatief goedkoop en is daardoor een concurrent van de tarwe op de wereldmarkt. De tarweprijs liggen nog steeds ruim 20% hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. De EU-voertarwe notering stond in week 49 2017 op € 171,50 per ton. De EU-maisnotering ligt deze periode juist 5% hoger dan een jaar geleden. Er wordt wel meer gesproken over veranderingen in de markt; zoals rondom Trump en de Russische export, maar daar is tot dusver niets van terug te zien in lokale prijzen. De markt is vrij vlak.

Vrij stabiele prijzen

De tarwenoteringen blijven begin deze week op de termijnmarkt in Parijs boven € 200 per ton staan. De impuls die de graanmarkt kreeg na de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en China om importheffingen te bevriezen is verwerkt in de tarweprijzen. Daardoor blijft het medio deze week rustig op de markt.

Prognose: stabiele tarweprijzen

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.