Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Goede prijzen voor witlof

Afgaande op de Belgische klokprijzen gaat het goed met de prijsontwikkeling voor witlof.

Wel met de kanttekening dat de producties gemiddeld 10% lager zijn dan in andere jaren. Bovendien doen zich hier en daar ziekteproblemen voor.

BelOrta is qua prijs structureel koploper. Dit najaar is zeer goed geweest, bevestigt een woordvoerder van BelOrta. Hij wijst daarbij naar de lagere productie, de fijnere wortelmaat en de moeilijkheden die zich in de trek met de nieuwe wortels aandienen. Verder merkt hij op dat witlof in België nog steeds een populaire groente is, in deze tijd van het jaar zelfs een ‘feestgroente’. De consument kan kiezen uit losse lof, geflowpackt product en lof in verschillende sorteringen.

Schril contrast met Nederlandse klokprijzen

De Nederlandse klokprijzen steken daar schril bij af, maar zijn gezien het geringe aandeel in het totale aanbod nog amper een afspiegeling van wat er in de markt gebeurt. Afhankelijk van de sortering varieerde bij The Greenery de klokprijs vorige week tussen € 1,15 en € 1,45 per kilo, donderdag 27 december is dat rond 90 cent. In het algemeen wordt bij een internationale prijsvergelijking – vooral door op de Nederlandse markt opererende telers – regelmatig de opmerking gemaakt dat telers een wat hogere productie kunnen aanhouden dan collega’s met productie voor de Belgische veilingen.

In Duitsland bracht kort grof lof inclusief verpakking eind vorige week € 1,70 per kilo op. Dat komt neer op een productprijs van € 1,30 à € 1,40 per kilo.

Stabielere productie witlof

Volgens Chicogrow-adviseur Sjaak Gerardts is het een prijs die past bij het huidige, wat geknepen aanbod. “Je ziet ook dat er relatief weinig acties worden gedaan, omdat men bang is dat er te weinig lof beschikbaar is. Daarom vind ik dat Nederlandse telers momenteel best wat meer voor hun product mogen vragen.”

Blijft de vraag of de huidige prijzen gehandhaafd blijven. Onder invloed van de vervanging van de vroege rassen voor rassen met wat meer productiestabiliteit lijkt dat niet waarschijnlijk. Daar staat tegenover dat de wortelvoorraad niets te groot is.

Prognose: prijzen boven kostprijs.

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    "Goede prijzen" is een relatief begrip als je niet weet wat de kostprijs is.

Of registreer je om te kunnen reageren.