Akkerbouw

Achtergrond

Goede aardappelen blijven schaars

Het is erg rustig op de aardappelmarkt, maar wel met een dubbel gevoel.

De industrie geeft aan dat er veel aanbod is, maar het aanbod is niet van goede kwaliteit. Kwaliteitsdruk zorgt ervoor dat aardappelen verloren gaan.
De notering van PotatoNL ging iets omhoog. De tweewekelijkse notering voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) steeg 6 december met € 0,50 naar € 26 tot € 30 per 100 kilo. Ook ten opzichte van een week eerder staat de notering dan € 0,50 hoger.

Lees verder onder de grafiek.

Krap aanbod goede kwaliteit

Goede aardappelen zijn haast niet te krijgen. Vrijwel alle partijen worden gewassen in zoutbaden anders kunnen de aardappelen niet worden verwerkt tot frites. Er zijn deze week dan ook weinig gedane transacties.

Het Belgische Belgapom noteert deze week stabiel voor zowel Bintjes (€ 15), Fontanes als Challengers (€ 25). De stemming voor Bintjes verschuift van prijshoudend naar vast, omdat het aanbod opdroogt.

Termijnmarkt

De meest opvallende prijsverandering is dat de notering voor het aprilcontract 2019 op de termijnmarkt in Leipzig onder € 30 per 100 kilo is gezakt. Door winstname daalde de notering iets. De eerste week van december begon de notering met € 30,30, om op donderdag 6 december op € 29,70 per 100 kilo te staan.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.