Delphy: zeker ¬  1.000 per hectare nodig voor PlanetProof AkkerbouwAchtergrond

Delphy: zeker € 1.000 per hectare nodig voor PlanetProof

Akkerbouwers moeten een vergoeding van minstens € 1.000 per hectare vragen voor de teelt van PlanetProof producten.

Dat zegt adviesbureau Delphy in de nieuwsbrief. “Het kost flink meer geld, tegen fors meer risico‘s”, motiveert Delphy de waarschuwing die uitgaat van het bericht.

PlanetProof is een uitdaging

Het telen van tafelaardappelen, uien of peen onder de voorwaarden van PlanetProof is volgens Delphy een echte uitdaging. “Vooral het behalen van de normen voor actieve stof per teelt. Dat vraagt voorbereiding, kennis en inzet. Het gebruik van een beslissingsondersteunend systeem is naar onze mening noodzakelijk.”

Extra plannen

Deelnemers moeten extra plannen inleveren, zoals een waterplan, een sluitende organische stof-balans, bemestings- en gewasbeschermingsplan en bij voorkeur ook een rekentool om actieve stof op teeltniveau te monitoren. Dat moet in de winter worden geregeld.

Laat je als boer niet onderling uitspelen en vraag een vergoeding per hectare gecertificeerd product

“Maak dus vooraf prijsafspraken met de afnemer. Laat je als boer niet onderling uitspelen en vraag een vergoeding per hectare gecertificeerd product. Zo blijft de prijsontwikkeling van de producten onafhankelijk van de vergoeding voor het certificaat. Bezint eer ge begint.”

Beheer
WP Admin