Akkerbouw

Achtergrond

Belgapom-notering stijgt naar realistische prijs

De noteringen van het Belgische Belgapom stijgen.

Voor Bintjes stijgt de laatste notering van dit jaar met € 5 naar € 25 per 100 kilo. Daarmee komt de notering dichterbij de daadwerkelijke handel, aangezien vorige week ook al handel op € 25 werd gedaan, maar de notering nog op € 20 bleef staan. De stemming is vast, want er is wel handel in vrije Bintjes, maar het aanbod is beperkt. De krapte is steeds meer voelbaar bij fabrieken en het ziet ernaar uit dat Belgische telers later in het seizoen de schuren leeg hebben. De prijsstijging lijkt daarmee nog niet op zijn eind.

Fontanes naar € 30

Voor Fontane en Challenger wordt deze week € 3 hoger genoteerd op € 30 per 100 kilo. De stemming is van vast naar prijshoudend verschoven. Dat komt omdat er weinig vrije handel is, omdat de meeste afzet van deze rassen via contracten lopen. Vrije aardappelen zijn gelimiteerd in aanbod.

Termijnmarkt op € 31

In Nederland werd deze week niet genoteerd voor fritesgeschikte aardappelen. PotatoNL noteert donderdag na de jaarwisseling weer. De termijnmarkt in Leipzig is deze periode ook relatief rustig. Er werden op donderdag 27 december slechts 13 contracten verhandeld voor het aprilcontract 2019. De notering beweegt de laatste handelsdagen op of net onder € 31 per 100 kilo.

Prognose: stijgende aardappelprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.