Akkerbouw

Achtergrond

Uien laden voor Afrika zorgt voor meer reuring

De uienprijzen staan redelijk vast op een hoog niveau tussen € 21 tot € 35 per 100 kilo.

Het is te merken dat kwaliteit steeds meer een rol gaat spelen. Maar de onderkant van de markt vindt tot dusver wel afzet. Daardoor blijven de beursprijzen prima op niveau. Voor de langere termijn worden zaken gedaan op € 40 per 100 kilo, levering januari.

Stabiele afzet

Vaste bestemmingen zijn aan de markt. De volumes zijn redelijk stabiel, ook per bestemming. Verwachting is dat de Europese landen wellicht wat eerder dan de tweede helft van het seizoen gaan vragen.

Aan de andere kant is de bewaarbaarheid daar ook wat onzekerder, net zoals in Nederland. Het vertrouwen in de kwaliteit voor de lange bewaring is overal wat minder. Er wordt wat geïnformeerd, maar echt concreet is er nog niets gebeurd in grote volumes. Baalprijzen zijn stabiel tot licht stijgend.

Lees ook: Uienafzet blijft goed doorlopen

De inkoop van uien was deze week wat sterker. Er werd meer ingekocht en dat zorgt voor meer reuring op de markt. De verwerking verliep deze week prima, want er lag een boot voor Senegal in Vlissingen en een boot voor Ivoorkust in Antwerpen. Meestal is het een golfbeweging als er een boot ligt; dan kun je wat meer doen dan als er geen boot ligt. Daardoor is het de verwachting dat het volgende week wat rustiger is.

Hollen of stilstaan

Het is dit seizoen wat meer hollen en stilstaan als andere jaren. Tot dusver was het lastig om de fijnere sortering af te zetten, maar omdat het lastig was de boot met middelmaat uien te vullen zijn er wat meer fijnere uien naar Afrika gegaan. Dat is echter geen garantie voor de volgende levering.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.