Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs blijft vrij stabiel

De tarwemarkt kabbelt verder. De beurzen in Middenmeer en Groningen hielden de tarweprijzen deze week gelijk.

Goes liet de tarweprijzen wat zakken (-€ 1) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland haalde € 1,50 van de tarweprijs af. Maar het graan brengt wel veel meer op dan een jaar geleden. RVO noteert nu € 40 meer voor tarwe en de gerstnotering staat zelfs € 52 hoger dan een jaar geleden.

Ook op de termijnmarkt in Parijs is weinig te beleven. Het decembercontract sloot dinsdag op € 198,75 per ton. Dat is € 2 meer dan maandag maar wel € 1 lager dan de slotnotering van vrijdag. Het decembercontract beweegt in Parijs heel november al in een bandbreedte van € 196,75 tot € 202. Op de termijnmarkt in Chicago schommelt de notering van het decembercontract voor tarwe al weken rond de $ 5 per bushel (€ 161 per ton). Het geeft aan dat de tarwemarkt vast is.

Uitwintering

Tarwehandelaren wachten af wat deze winter gaat brengen. Het is droog en koud in Rusland. Dat vergroot de kans op uitwintering. Rusland exporteert van juli tot en met november naar schatting 22 miljoen ton tarwe, terwijl er maar maximaal 38 miljoen ton beschikbaar is. Als veel tarwe uitwintert zal de overheid de export beperken. Zo niet, dan blijft Rusland de wereldmarkt voeden met goedkope tarwe.

Ook in Europa is veel wintertarwe in een droge bodem gezaaid. Hoe staat die er bij in het voorjaar? En in de VS zijn de mais- en sojaprijzen laag. Gaan de Amerikaanse akkerbouwers dan meer wintertarwe zaaien? De tarwemarkt blijft stabiel, zo lang deze vragen onbeantwoord blijven.

Prognose: tarwemarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.