Akkerbouw

Achtergrond

Tarwemarkt is vast

De tarweprijzen komen nauwelijks van hun plek. Er ligt voorlopig een goede bodem onder de markt. Bij mais is het beeld wisselender.

De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs zakte vrijdag onder de € 200 per ton. De rest van vorige week sloot het eerstaflopende termijncontract (december 2018) iedere dag boven de € 200. De tarweprijs schommelt al 3 maanden rond dit niveau en het eerstaflopende contract noteert ruim € 40 boven het niveau van vorig jaar. De notering van voertarwe van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schommelt ook al wekenlang rond het niveau van vorige week (€ 213,50). Ook dat is € 40 meer dan vorig jaar in dezelfde week.

International Grains Council

Ook de prijsindex van de International Grains Council (IGC) komt weinig van zijn plaats. Vrijdag berekende de IGC een index van 196 punten (100 = gemiddelde prijs in januari 2000), gebaseerd op 10 tarwenoteringen verspreid over de wereld. De index varieerde de laatste 2 weken van 196 tot 199 punten. Het geeft aan dat de tarwemarkt vast is.

Lees verder onder de grafiek.

Minder tarwe in Rusland

Een paar ontwikkelingen houden de tarwemarkt voorlopig vast. Rusland oogstte minder tarwe, maar exporteert veel. Dat land raakt een keer uitverkocht, waarna importeurs Europese tarwe nodig hebben. Daarnaast verloopt de inzaai van wintertarwe in de VS moeizaam door regen. En in Europa houdt de wintertarwe last van de droogte. Het Franse landbouwbureau FranceAgrimer stelt dat 82% van de wintertarwe in goede of uitstekende staat verkeert. Dat is de slechtste score in 6 jaar. In veel andere landen is het niet veel beter. In Oekraïne en delen van Rusland is het streng gaan vriezen. Dat vergroot de kans op uitwintering. En de tarweproductie in Australië gaat nog meer tegenvallen dan al eerder werd verwacht.
Lees verder onder de grafiek.

Wisselend beeld op maismarkt

Op de maismarkt is het beeld wisselender. De IGC berekende vrijdag een prijsindex voor mais van 173 punten. Dat is exact gelijk aan vrijdag een week eerder. Het eerstaflopende maiscontract werd op de termijnmarkt in Chicago 1,4% goedkoper in een week tijd. Maar in Parijs werd dat contract juist 1,7% duurder in een week.

Of registreer je om te kunnen reageren.