Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs verder omlaag

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen kan het niveau van eind oktober niet vasthouden.

Sinds begin oktober steeg de prijs op de wereldmarkt in 4 weken met zo’n 20%. De Europese Unie, Rusland, Cuba en Brazilië produceren minder suiker dan gedacht. En doordat de olieprijs steeg, werd het in Brazilië aantrekkelijk om suiker om te zetten in ethanol. Daardoor exporteerde Brazilië minder suiker.

In India kampen de riettelers met ongedierte dat het gewas aantast. Voor Europa is de hogere wereldmarktprijs aanleiding meer suiker te exporteren. En de import neemt dan sterk af.

Aardolie goedkoper en India exporteert volop suiker

De vreugde voor de suikerproducenten was van korte duur. Eind oktober daalde de suikerprijs weer. Aardolie wordt goedkoper en daardoor is het minder aantrekkelijk ethanol te produceren.

Ook is India volop suiker aan het exporteren. De overheid steunt het transport van suiker naar de exporthavens. Het land hoopt 5 miljoen ton suiker te kunnen exporteren na de grote oogst van dit seizoen. India richt zich vooral op buurland Bangladesh dat nu veel suiker koopt in Brazilië.

Enorme voorraden drukken suikerprijs

Wat de suikerprijs vooral blijft drukken zijn de enorme voorraden. Marktanalisten schatten het overschot dit seizoen in de wereld op meer dan 4 miljoen ton. Die grote voorraden blijven boven de markt hangen en staan een prijsstijging voorlopig in de weg.

Voor betere suikerprijzen en dus een hogere bietenprijs, heeft de wereld volgend seizoen 2019/2020 een misoogst nodig.

Prognose: suikerprijs blijft laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.