Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkool stevent af op mooi seizoen

Met rond 30 cent voor wittekool en rond 43 cent voor rodekool is de prijsstelling nog mooi. In het belangrijke sluitkoolgebied Dithmarschen is het prijsniveau vergelijkbaar.

Voorlichter Jan Raspel van de Gemüseberatungsring Dithmarschen noemt voor wittekool een prijsrange van 20 tot 30 cent per kilo. Rodekool voor de industrie (vanaf 2,5 kilo stuksgewicht) brengt 35 tot 38 cent per kilo op, de fijnere sorteringen doen zo’n 45 cent. Er moet dan wel handel zijn, signaleert Raspel, want daar mankeert het met name voor rodekool aan. De vraag naar wittekool is wat levendiger, op een niveau dat gangbaar is voor november.

In vergelijking met vorig jaar ligt de Duitse productie van wittekool gemiddeld zo’n 25% achter op vorig jaar. In sommige regio’s is wel 50% minder gesneden, in andere regio’s – waaronder Dithmarschen – bleef de productieachteruitgang beperkt tot zo’n 10%. Die ‘meevaller’ is vooral te danken aan relatief noordelijke ligging van Dithmarschen met overwegend vochthoudende kleigrond, aldus Raspel. Het kon echter niet voorkomen dat de productie rodekool in deze regio toch 25% lager is uitgevallen. Over het hele land gezien ligt de rodekoolproductie 35% onder het niveau van 2017.

Koolproductie in Polen verschilt per regio

Volgens Raspel is de situatie in Polen eveneens sterk regio-afhankelijk. Vooral in het Noorden en Westen is de productie erg achtergebleven, weet hij. In het Zuiden en Oosten is het wat minder slecht. “Maar al met al is de productie onvoldoende geweest om de hele winter met Poolse kool door te komen.”

Verwachting: positief.

Of registreer je om te kunnen reageren.