Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Prijzen stijgen verder door uientekort, verwerkers zoeken aanvulling

Het tekort aan uien is dit handelsseizoen een feit en alternatieven zijn niet te vinden. Verwerkers speuren buitenlandse producenten af, maar de kwaliteit is vaak onvoldoende en logistiek is het ingewikkeld. Hierdoor stijgen de prijzen, zowel telers- als baalprijzen.

De uienschaarste van dit seizoen wordt onderstreept door de productiecijfers die marktbureau AMI donderdag 8 november presenteert op uienevenement Euronion: 15% minder uien in de EU-28.

Nederland spant de kroon met 35% minder uien, gevolgd door Duitsland en Engeland met beide 27% minder uien. De enige plus komt van Spanje met 8% meer uien.

Exporttrein dendert door

Geen wonder dat de exporttrein doordendert en de bewaarschuren leeg raken. Buiten Europa voldoet de kwaliteit vaak niet aan de Nederlandse standaard. Als er wordt gekocht, wordt dat meestal direct naar de afnemer vervoerd.

Dit leidt ertoe dat verwerkers geen alternatieven hebben en de prijzen dus stijgen. De beursnoteringen schieten omhoog en er worden zelfs zaken gedaan voor 40 cent per kilo op begin volgend jaar.

Goede berichten voor uienbezitters, maar met een grote waarschuwing voor de kwaliteit. Diverse partijen verliezen de kiemrust. Die moeten snel een andere eigenaar krijgen om nog mee te kunnen profiteren van de positief gestemde, vaste markt.

Lees meer over de uienprijzen van deze week in deze marktanalyse

Verwerkers zoeken naar alternatieven

Uienverwerkers werken in rap tempo oogst 2018 weg. Dat gaat hard met 20.000 ton uien per week. Het is spannend hoeveel uien er nog over zijn in het nieuwe kalenderjaar en hoe de kwaliteit zich houdt. Import is voorlopig maar beperkt mogelijk.

Natuurlijk wordt vanwege de te verwachten schaarste naar buitenlandse uien gezocht, maar een goed alternatief is nog niet gevonden. “Het lijkt erop dat iedereen maar doorgaat en ziet waar het schip strandt”, merkt William Nannes, inkoper bij J.P. Beemsterboer Food Traders.

Deze situatie is nieuw, dus we weten niet waar het eindigt

Aan de andere kant, als straks blijkt dat de vraag wegvalt door te hoge prijzen of er komen alternatieven, dan kan het plaatje er weer heel anders uitzien.

Daarbij is het afwachten hoe de uien zich kwalitatief houden. “Dit is een seizoen waarin je van alles kan roepen, maar deze situatie is weer nieuw, dus we weten niet waar het eindigt.” Importeren doet Beemsterboer niet. “Wij halen wel uien vanuit andere bestemmingen die we rechtstreeks leveren bij onze klanten.”

Als je naar de export kijkt, zitten we nu al op de helft

Eric Moerdijk, mede-eigenaar van verwerker Monie, heeft geen oplossing voor het uientekort. “Als je naar de export kijkt, zitten we nu al op de helft. De meeste andere productielanden zijn niet op export gericht en het duurt nog een poos voor Nieuw-Zeeland en Egypte op de markt komen”, legt hij uit.

Minder werk

Een ander product verwerken, zoals aardappelen, is ook niet zomaar gerealiseerd. Ook daar is immers een tekort aan grondstoffen. “We hebben dus minder werk”, concludeert Moerdijk. “De plus die we nu hebben gerealiseerd, raken we straks kwijt. En wat te doen met je personeel? Je wilt ze toch binnen boord houden. Het lijkt heel lastig te worden, maar wie weet blijkt er straks toch meer beschikbaar dan we nu weten.”

Kwaliteit minder in buitenland

Verwerkers zoeken uien in Canada, Amerika en China. En binnen Europa is in delen van Frankrijk goed geoogst en groeide Spaanse uien goed. De kwaliteit is echter niet wat Nederland is gewend en de aantallen stellen niet veel voor. Bovendien brengt import logistieke obstakels met zich mee.

Daar loopt ook Wim Waterman, directeur van Waterman Onions in Emmeloord, tegenaan. “Nederlanders zijn altijd op zoek naar handel, dat zit in de genen”, vertelt hij. “We proberen maximaal Nederlandse uien af te zetten, aangevuld met buitenlandse uien waar nodig. Dat doen we anders ook, maar dan wat later in het seizoen.”

Er wordt wel wat geïmporteerd, maar dat raakt niet altijd de vloer in Nederland. Waterman: “De kwaliteit van de Chinese uien is wisselend. Sommige containers zijn prima en andere minder, zoals we dat ook met Nederlandse uien kennen. Veel is het niet.”

Uitschuren van uien. De prijzen stijgen door tekorten. - Foto: Hans Banus
Uitschuren van uien. De prijzen stijgen door tekorten. - Foto: Hans Banus

Bijzonder seizoen is uitdaging

Chayenne Wiskerke, directeur Wiskerke Onions, moet van Chinese en Amerikaanse uien niets weten. “De kwaliteit is niet voldoende.” Spaanse en Franse uien hebben wel haar belangstelling. “Die uien verwerken zou voor ons nieuw zijn. Nieuwe exportstromen zijn heel interessant, hartstikke leuk”, vindt ze.

Je hoort ons niet klagen

Wiskerke is sowieso positief over dit seizoen. Ze ziet kansen. “Je hoort ons niet klagen. Dat er tekorten komen, kan iemand ontkennen. Dat vraagt om ander management; terugschakelen in productie, minder uren draaien. Het heeft nu geen zin om dag en nacht te werken. En dat is helemaal niet erg. We moeten de productie reguleren en strategisch met onze voorraad omgaan. Nog beter puzzelen om de uien goed te vermarkten en om aan onze leveringsverplichtingen tot in juni te voldoen. Het spelletje wordt anders, dat levert kansen op.”

Geen reden voor paniek

Reden voor paniek is er volgens Wiskerke dus zeker niet. “De uien zijn nog niet op en over een paar maanden komen Nieuw-Zeeland en Egypte weer met aanbod. Ik verwacht dat vraag en aanbod komen in balans. Als de prijs te hoog wordt, zakt de vraag terug.”

“Het enige minpunt is dat wij verkoop kwijtraken als we de uien niet hebben. Dat is voor onze concurrentiepositie niet goed. Voor de Nederlandse teler is de actuele prijsvorming heel positief. Helaas betekenen de lage opbrengsten voor telers in het Zuidwesten veel leed.”

Medeauteur: Annet Smale

Laatste reacties

  • info36

    Wat een gezeur over die zogenaamde hoge prijzen. Dat dan de export wegvalt. Bij olie valt de export toch ook niet weg en die prijzen zijn het 3 voudige van uien. Plus gebruikt de consument 100 maal meer olie dan uien. Men moet eens leren te betalen voor voedsel, een omslag in het denken.

  • veldzicht

    Laat er nog maar een paar droge zomers komen en alles goed schaars en duur wordt,misschien dat die milieu mekkeraars dan eens hun vervelende mond dicht houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.