Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaadprijs klautert omhoog

Koolzaad wordt langzaam duurder op de termijnmarkt in Parijs. Het eerst aflopende contract (februari 2019) sloot maandag op € 380 per ton. Dat is de hoogste slotnotering van een eerst aflopend koolzaadcontract in bijna 3 maanden.

Koolzaad wordt duurder omdat de EU volgend jaar veel minder gaat produceren. Door de droge nazomer is veel winterkoolzaad mislukt. In Duitsland staat slechts 1 miljoen hectare winterkoolzaad. Dat is 18% minder dan afgelopen seizoen, verwacht de Ufop, de Duitse producentenorganisatie van plantaardige olie en eiwitten. Daarnaast oogst Australië veel minder koolzaad, ook door extreme droogte. Het overheidsbureau Abares verwacht een oogst van 2,8 miljoen ton. Dat is 24% minder dan vorig jaar. Dergelijke misoogsten duwen de koolzaadprijs in Europa omhoog.

De koolzaadprijs stijgt ondanks de malaise op de wereldmarkt voor andere oliehoudende zaden. De Amerikaanse sojanotering komt nauwelijks van zijn plek vanwege het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan de Chinese premier Xi Jinping te willen spreken op de G20-top eind deze maand. De Amerikaanse sojasector hoopt dat beide landen hun handelsconflict bijleggen. Door de Chinese importheffing op sojabonen is de verkoop aan China gestagneerd, waardoor de sojaprijs onder druk staat in de VS. Ook de prijs van palmolie is een tegenvaller voor de producenten. Die is in 2018 met bijna een vijfde gedaald.

Prognose: koolzaadmarkt is vast.

Meer informatie over de prijzen van suiker vind je in Boerderij Marktprijzen

Termijnmarkt sojabonen
Termijnmarkt koolzaad

Of registreer je om te kunnen reageren.