Akkerbouw

Achtergrond

Gunstig prijsperspectief sluitkool

Met actuele prijsniveaus van 27 tot 32 cent per kilo voor wittekool en van 40 cent voor rodekool, zien de prijzen voor sluitkool er een stuk zonniger uit dan een jaar geleden.

Rode- en wittekool in de maat 36 bracht toen minder dan 10 cent op, voor de fijne maten schommelde de prijs tussen 20 en 25 cent.

Productie maakt inhaalslag

Volgens zaadfirma’s ligt dit jaar de productie per hectare van rodekool beduidend lager dan in normale jaren. Bij wittekool heeft de productie in oktober nog een aardige inhaalslag weten te maken. In vergelijking met 2017 is de productie echter ook bij wittekool een stuk lager.

Productie neemt af

Het Duitse marktbureau AMI schat in dat de productie gemiddeld over alle Duitse regio’s in vergelijking met vorig jaar 25% lager zal uitpakken en tussen 10% en 15% onder het langjarige gemiddelde zal uitkomen. Het effect van het opschuiven van de oogst tot in de tweede helft van oktober werkte niet naar verwachting, tekent AMI daarbij aan, waardoor bij industriële verwerkers de aanvoer vanuit de eigen regio op korte termijn al tekort zal gaan schieten.

Volgens AMI is de situatie buiten de Duitse grenzen vergelijkbaar. Het bureau wijst daarbij specifiek op Polen en Nederland: “De inschatting is dat daar, net als in Duitsland, de productie van sluitkool ook 25% lager is dan in 2017.”

Prognose: vragende markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.