Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Emsland Group versoepelt contractvoorwaarden

Emsland Group heeft onder voorwaarden haar contractvoorwaarden versoepeld en betaalt wat extra bovenop de contractprijs, omdat veel telers door de droogte niet aan de leverplicht kunnen voldoen.

Emsland Group heeft reeds vroeg in het seizoen vanwege de misoogst door droogte het zogenaamde Rohstoffsicherungsprogramm in het leven geroepen. Dat behelst dat telers bovenop de contractprijs een droogtepremie I van € 10 per ton voor alle geleverde aardappelen ontvangen, en verder een extra gestaffelde droogtepremie II van € 25 tot € 35 per ton geleverde aardappelen boven het fabrieksgemiddelde.

Grondstofzekeringspremie

Verder betaalt Emsland Group een grondstofzekeringspremie van € 15 per ton aardappelen. Tot slot zijn de uitbetalingstermijnen van de aardappelen verkort.

Emsland Group werkt bij Emsland-Stärke GmbH met contracten in geleverde hoeveelheid zetmeel en bij de Emsland Food GmbH (vlokken) met tonnencontracten zonder overmachtsclausule.

Tot 50% minder aardappelen geoogst

“Aangezien de afdeling grondstofzaken van Emsland en het bestuur van de EZG (Erzeugergemeinschaft für Industriekartoffeln im Emsland und der Grafschaft Bentheim) zich reeds zeer vroeg van de ernstige situatie bewust waren dat veel telers veelal 20 tot 30%, tot soms wel 50% minder oogsten, werd er binnen Emsland Group reeds vroegtijdig aan het programma gewerkt”, zegt Gerrit Jan Wesselink, CEO bij Emsland Group.

Lees verder onder de foto

Gerrit Jan Wesselink: "Grondstof is en blijft een cruciaal punt voor de onderneming. We willen in 2019 ook verzekerd zijn van voldoende grondstofaanvoer. Coulance naar onze telers toe in dit extreme jaar was daarom gewenst.”
Gerrit Jan Wesselink: "Grondstof is en blijft een cruciaal punt voor de onderneming. We willen in 2019 ook verzekerd zijn van voldoende grondstofaanvoer. Coulance naar onze telers toe in dit extreme jaar was daarom gewenst.”

Het concern houdt telers die aan het programma deelnemen niet star aan de contractvoorwaarden

Het doel, zo zegt Wesselink, is de telers in de huidige moeilijke situatie te ondersteunen, én er alles aan te doen de grondstofaanvoer aan Emsland voor de toekomst te zekeren. “Het concern houdt telers die aan het programma deelnemen niet star aan de contractvoorwaarden, omdat veel van onze telers dan in financiële problemen zouden geraken.”

”Grondstof is en blijft een cruciaal punt voor de onderneming. We willen in 2019 ook verzekerd zijn van voldoende grondstofaanvoer. Coulance naar onze telers toe in dit extreme jaar was daarom gewenst.”

Voorwaarden voor telers Emsland Group

Daar staat natuurlijk wel wat tegenover, licht Wesselink toe. Wil een teler aanspraak maken op de ‘overmachtsclausule’ en de droogtepremies, dan moet de teler volgend jaar minstens net zoveel aardappelen bij Emsland Group contracteren als dit jaar.

Ook moet hij in geval van twijfel aantonen dat hij in geval van onderlevering dit seizoen alle voor Emsland bestemde aardappelen ook daadwerkelijk aan Emsland heeft geleverd, en niet stiekem een deel van de gecontracteerde aardappelen tegen hoge prijzen aan een andere partij heeft verkocht.

Teler moet het bewijs leveren

In gevallen van twijfel, op aangeven van onze buitendienstmedewerkers, moet de teler het bewijs leveren dat de aardappelen niet zijn verkocht. Mocht dit bewijs niet geleverd kunnen worden, dan blijven de oude contractvoorwaarden van kracht en eist Emsland van de teler dat hij het missende contractvolume alsnog levert of de veroorzaakte schade vergoed.

Lees verder onder de foto

Emsland Group zag dat telers veelal 20 tot 30%, tot soms wel 50% minder geoogst hebben door de droogte. - Foto: Hans Prinsen
Emsland Group zag dat telers veelal 20 tot 30%, tot soms wel 50% minder geoogst hebben door de droogte. - Foto: Hans Prinsen

De onderneming krijgt veel positive reacties van de aangesloten telers over het programma en het reeds in augustus genomen vroegtijdig besluit. Bijna alle telers hebben de toebehoorende contracten getekend.

Zetmeelcampagne eindigt anderhalve maand eerder

Vanwege de matige aardappeloogst schakelt Emsland Group haar zetmeelfabriek in Emlichheim anderhalve maand eerder dan normaal om van zetmeelproductie uit zetmeelaardappelen naar zetmeelproductie uit droge erwten. Daarnaast zal Emsland Group ook de geplande hoeveeldheid te produceren vlokken in de vlokkenfabrieken niet helemaal halen.

De karige aardappelopbrengst speelt ook andere aardappelverwerkers in Noord-Nederland en Emsland parten. Zo sluit Avebe 1 van haar 2 zetmeelfabrieken al in december in plaats van in februari, en draait Aviko Rixona, producent van vlokken en granulaten, niet op volle capaciteit. Ook sluit Aviko Potato tijdelijke productiestops van Aviko Rixona niet uit.

Lees ook: Avebe: alles wat we verdienen gaat naar de leden

Laatste reacties

  • g.g

    echt Duits , respect voor de landbouwers.

  • Vhouder

    netjes

Of registreer je om te kunnen reageren.