Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

EU naar WTO vanwege fritesheffing van Colombia

De antidumpingheffingen die Colombia heeft ingevoerd op diepvriespatat uit België, Nederland en Duitsland zijn in strijd met de regels.

De Europese Commissie gaat het conflict daarom voorleggen bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Minister Sigrid Kaag en haar Belgische collega Didier Reijnders kregen daar steun voor, bleek vrijdag na overleg van de EU-handelsministers in Brussel.

Handelsmissie naar Colombia

De ministers zeiden dat tevergeefs is geprobeerd de Colombianen op andere gedachten te brengen. Zuid-Afrika en Brazilië voerden eerder al zulke heffingen in en mede daarom is het volgens Kaag heel belangrijk dat er actie wordt ondernomen. Kaag: “Als ze hiermee wegkomen, dan kunnen ze dat in alle sectoren gaan doen. En dat is natuurlijk heel zorgwekkend. Wij houden ons aan de regels en verwachten dat ook van anderen.”

Kaag kondigde aan dat premier Rutte de zaak eind deze maand zal aansnijden tijdens een Nederlandse handelsmissie naar Colombia. Landbouwminister Carola Schouten reist ook mee.

Teleurgesteld

De aardappelverwerkers in Nederland, Duitsland en België hadden de Europese Commissie gevraagd een klacht in te dienen bij de WTO. De verwerkers vinden dat Colombia onterecht importheffingen oplegt aan diepgevroren aardappelproducten uit deze 3 landen. Colombia publiceert maandag de officiële lijst met importheffingen. Colombia stelt dat sprake is van dumping van Europese frites op hun binnenlandse markt, omdat de producten in andere landen veel duurder worden verkocht. Dumping is verboden voor leden van de WTO.

Lees ook: VAVI vreest einde fritesexport naar Zuid-Amerika

Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie

Secretaris Hylke Brunt van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) is erg teleurgesteld over het besluit van Colombia. “De onderbouwing van Colombia voor deze maatregel is zeer zwak.”

Brazilië stelde vorig jaar importheffingen in op aardappelproducten uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Zuid-Afrika deed dat in 2013. Nu Colombia dat voorbeeld volgt, vreest Brunt voor een domino-effect. “Er moet een ferm signaal van de Europese Commissie richting de WTO om te voorkomen dat nog meer landen importheffingen opleggen. Als er niks gebeurt kan heel Zuid-Amerika op slot gaan. Dat kost de sector honderden miljoenen euro’s per jaar.”

Ik vind het ontgoochelend

Dumping

Volgens secretaris Romain Cools van Belgapom, de Belgische organisatie van aardappelverwerkers, gaat de heffing met terugwerkende kracht in op 1 november. “Die geldt dus ook voor schepen die al onderweg zijn.”

Ook Cools is boos over de maatregel van Colombia. “De regering van Colombia bezocht vorige week Brussel met als boodschap dat ze meer handel willen. En dan nu dit besluit tot importheffingen. Ik vind het ontgoochelend.”

Antidumpingheffing

Ook Cools vreest een domino-effect. “In Peru gaan al stemmen op om ook zo’n importheffing in te stellen. Terwijl Peru maar 0,5% van de binnenlandse consumptie van aardappelproducten invult met import. Je ziet zelfs al dat 2 grote Britse aardappelproducenten een onderzoek zijn gestart naar een antidumpingheffing tegen Europese verwerkers, zodra Groot-Brittannië uit de EU stapt. Het is te absurd voor woorden.”

De Commissie moet niet alleen blaffen, maar dit keer ook bijten

Lage prijzen door overproductie

Cools vindt dat Colombia, Brazilië en Zuid-Afrika geen poot hebben om op te staan. “De Europese aardappelsector exporteert een ander soort product naar die landen dan de ‘upperclass’ producten die binnen de EU worden afgezet. Daar zit een andere marge op, net zoals er ook een andere marge zit op een Ferrari dan op een Skoda. De aardappelprijzen zijn erg laag in die Zuid-Amerikaanse landen door overproductie. Daarom zoekt men een zondebok. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie actie onderneemt bij de WTO om dit soort zaken stop te zetten. De Commissie moet niet alleen blaffen, maar dit keer ook bijten.”

Laatste reacties

 • koestal

  Ze hebben daar ook andere eetgewoonten,vooral maisproducten.

 • Jan-Zonderland

  Ach, Rutte kan ze wel terug pakken met een importheffing op cocaïne. Wordt ook gedumpt in Nederland.

 • ed12345

  Jan ik zie dat je al weer aardig bent opgeknapt

 • husky

  Mooi gesproken @Jan

Of registreer je om te kunnen reageren.