Akkerbouw

Achtergrond

De stemming blijft voorlopig treurig op de suikermarkt

Marktbureaus verwachten dit seizoen een suikeroverschot. Dat houdt de suikerprijs laag.

De suikerprijs blijft maar onder druk staan. Op de termijnmarkt in Londen komt de grens van $ 340 per ton (€ 298) geraffineerde suiker weer in beeld. In New York nadert de notering voor ruwe suiker de 13 dollarcent per pound (€ 250 per ton). In oktober werd suiker wat duurder. Maar dat feest duurde niet lang. Winstnemingen duwen de suikerprijzen weer omlaag. Marktspeculanten verwachten geen blijvend herstel en verzilveren dan een prijsstijging. De oorzaak is dat de wereld meer suiker produceert dan ze dit seizoen nodig heeft.

Brazilië oogst minder suiker dan gedacht. Door de stijgende olieprijs wordt de productie van ethanol uit suiker aantrekkelijker voor de Braziliaanse sector. Daardoor komt minder suiker op de markt. - Foto: ANP
Brazilië oogst minder suiker dan gedacht. Door de stijgende olieprijs wordt de productie van ethanol uit suiker aantrekkelijker voor de Braziliaanse sector. Daardoor komt minder suiker op de markt. - Foto: ANP

Marktbureaus verschillen van mening

Analisten zijn het er over eens dat de wereld in seizoen 2018/2019 een groot overschot aan suiker heeft. Maar de marktbureaus verschillen wel van mening over de grootte van het overschot. Dat blijkt uit een overzicht dat nieuwssite Agrimoney heeft gemaakt van de suikerprognoses van de belangrijkste marktbureaus. S&P Global komt op een overschot van 12,4 miljoen ton suiker, maar die prognose dateert van mei. Sindsdien is er nogal wat gebeurd op de suikermarkt. Brazilië oogst minder suiker dan gedacht. Door de stijgende olieprijs wordt de productie van ethanol uit suiker aantrekkelijker voor de Braziliaanse sector. Daardoor komt minder suiker op de markt. De productie valt tegen in India en vooral de EU produceert veel minder suiker door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer.

Het Australische overheidsbureau Abares publiceerde de laatste prognose in september. Abares houdt het op een overschot van 8,1 miljoen ton. Rabobank daarentegen gaat in het septemberbericht uit van 4,5 miljoen ton. Dat is bijna net zoveel als de prognose van het Australische marktbureau Green Pool (4,2 miljoen ton).

Hantering seizoen verschilt

Dat de prognoses zo ver uit elkaar liggen, hangt af van welk seizoen de bureaus hanteren. De meeste gaan uit van een suikerseizoen van 1 oktober tot en met 30 september. Andere bureaus hanteren het seizoen in het land van herkomst. Ook hangt het ervan af of het bureau de prognoses baseert op ruwe suiker of geraffineerde suiker.

Marktbureaus schatten overschotten lager in

Wat verder opvalt in het overzicht van Agrimoney is dat marktbureaus de overschotten steeds lager inschatten naarmate het seizoen vordert. De laatste prognoses van Datagro en Marex Spectron zijn eind oktober en begin november opgesteld. Die prognoses gaan zelfs uit van een klein tekort van 1 miljoen tot 1,5 miljoen ton in seizoen 2018/2019. Maar het valt te betwijfelen of dat bewaarheid wordt. Marktanalisten van ABN Amro verwachten dat de suikerprijs dit seizoen onder druk blijft staan vanwege het overschot.

Of registreer je om te kunnen reageren.