Akkerbouw

Achtergrond

Aflandperiode aardappelen loopt op zijn eind

De laatste aflandaardappelen zijn na deze week zo goed als uit de grond.

Vanaf de zandgrond staan nog wel wat aardappelen die wat langer voor directe levering blijven staan. Maar het gros van de aardappelen ligt in de schuur.

Minder focus op handel

Het is deze week wat rustig op de aardappelmarkt. Verschillende handelaren zijn naar rassenbijeenkomsten in het land, waardoor er minder focus is op daadwerkelijke handel. De beursprijzen voor frites blijven tussen € 26 tot € 30 per 100 kilo bewegen. Telers laten mooie aardappelen overigens niet meer los tussen € 26 tot € 29. De industrie probeert wat rust te creëren, maar voor de langere termijn wordt wel gekocht. Fontane en Agria zijn voor levering rond de jaarwisseling weggegaan op € 29 en € 30 per 100 kilo. De markt is daarmee lui duur. Het Belgische Belgapom houdt de notering voor Bintjes stabiel op een lager niveau van € 15, omdat voor dat prijsniveau de meeste handel wordt gedaan.

Lees verder onder de grafiek.

Meer slijtage

De kwaliteit van de aardappelen is anders dan andere jaren. Het wisselvallige groeiseizoen hebben de aardappelen meer afgezien en dat zorgt voor meer slijtage. Ook worden meer problemen met rot en kiem zichtbaar. Hoeveel aardappelen er nu precies minder zijn dan vorig seizoen is onduidelijk maar van een goede 20% wordt toch wel uitgegaan. Dat is waar de Northwestern European Potato Growers (NEPG) eerder deze week ook vanuit gingen.

Prognose: stabiele tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.