Akkerbouw

Achtergrond

USDA: lichte aanpassingen in Wasde-rapport

De tarweproductie is naar beneden bijgesteld in het nieuwste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

In de oktober-prognose wordt uitgegaan van een wereldwijde tarweoogst van 731 miljoen ton voor seizoen 2018-’19. Dat is een daling van ruim 2 miljoen ton vergeleken met de voorgaande maandprognose. De lagere productie komt voornamelijk, omdat Australië en Rusland minder produceren.

Het USDA gaat ervan uit dat extreme droogte en mogelijke vorstschade de Australische gewassen heeft aangetast en de tarweproductie is verlaagd naar 18,5 miljoen ton (-1,5 miljoen ton). Daarmee komt de Australische oogst uit op de laagste sinds seizoen 2007-’08. De Russische tarweproductie is voor 2018-’19 met 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld op 70 miljoen ton, omdat minder voorjaarstarwe is ingezaaid dan eerder werd gedacht.

Lees verder onder de tweet.

Export tarwe loopt terug

De gemiddelde export van tarwe op de wereldmarkt loopt ook terug, omdat Australië minder tarwe afzet (1 miljoen ton) op de wereldmarkt. Het verbruik neemt licht af, omdat Azerbeidzjan, Bangladesh, Nigeria en de Verenigde Staten minder verbruiken. Eindvoorraden voor 2018-’19 liggen in de wereld 5% lager dan het record van het voorgaande seizoen op ruim 260 miljoen ton.

Hogere maisuitvoer

De wereld eindvoorraad van mais is naar boven bijgesteld, gedeeltelijk omdat voorraden in Mexico, Egypte en Iran stijgen. Deze stijgingen worden slechts deels gecompenseerd door lager voorraden in Zuid-Afrika en Turkije. De wereld maisvoorraad komt op ruim 159 miljoen ton uit; een stijging van 2,3 miljoen ton vergeleken met de september-prognose. De uitvoer van mais voor Rusland is verlaagd, maar de Verenigde Staten, Servië en Canada exporteren naar verwachting meer mais in 2018-’19. Hierdoor komt de totale export hoger uit.

Lees verder onder de tweet.

Recordoogst soja

De productie van sojabonen komt uit op een record van ruim 369 miljoen ton. De goede productie in Canada compenseert de lagere opbrengsten van sojabonen in India, de Verenigde Staten en Mexico. De eindvoorraad sojabonen stijgt dan ook in de wereld met 1,8 miljoen ton naar 110 miljoen ton. Dat is 14% hoger dan de wereld eindvoorraad sojabonen in seizoen 2017-’18.

Of registreer je om te kunnen reageren.