Akkerbouw

Achtergrond

Prijs sluitkool is goed

Wittekool in de maat 36, is deze week in prijs opgelopen van 25 cent naar 30 cent per kilo.

Voor de 60‘ers zat het prijsniveau woensdag 10 oktober op zo’n 40 cent. “Veel telers hebben de handen vol aan de oogst, maar de handel wil kool hebben. Dan loopt de prijs op. Dit zijn beste prijzen, maar die hebben we ook echt nodig.”

Goede stemming in sector

De stemming in de sector is goed. De kwaliteit van de kool is beter en de opbrengsten zijn niets te hoog. Dat is in Nederland zo en al helemaal in Duitsland. Groentenverwerker Hengstenberg (Esslingen, Zuid-Duitsland) meldde deze week grote problemen te hebben met de beschikbaarheid van voldoende kool voor zuurkool. Rond Kassel worden productiedervingen gemeld van 35% in vergelijking met andere jaren.

Dat is dan wel de grootste tegenvaller; in het belangrijke productiegebied Dithmarschen ligt de productie minstens 20% lager dan normaal. Beregenen kan men hier niet vanwege het te hoge zoutgehalte in het water. Voorafgaand aan de piek van de oogst – deze week zijn nog niet alle kooltelers in Dithmarschen al aan de gang met snijden, ligt de prijs voor kool van 1,5 tot 2 kilo daar op rond de 35 cent per kilo.

Personeel

In Nederland is de oogst sinds vorige week op stoom gekomen. Voor telers die het voor de personeelsvoorziening moeten hebben van het uitzendbureau is het soms de vraag wat de aanvraag voor oogstpersoneel heeft opgeleverd. “Dat is dit jaar echt een probleem”, weet een betrokkene. “Je kan het meemaken dat men het na een dag voor gezien houdt, of amper of niet mee te communiceren is.”

Volgens adviseur Dick van Pelt van zaadbedrijf Rijk Zwaan valt de koolmaat al met al nog goed uit. De laatste maanden is het op veel plekken nog behoorlijk bijgegroeid. Zo ook bijvoorbeeld op het Rodeko-proefveld. “Daar staat nu kool van een maat waarop je in de zomer niet gerekend zou hebben. En ook na de droogte is er op veel plekken nog helemaal niet zo veel bijgeregend, uitzonderingen daargelaten overigens.”

Goede kwaliteit

De kwaliteit is in het algemeen goed, merken telers op, al heeft het zomerweer voor behoorlijk wat tripschade gezorgd. Volgens Van Pelt heeft het zomerweer waarschijnlijk ook effect gehad op de manier waarop de kool is gegroeid. In sommige rassen loopt het buitenblad minder ver door dan je zou mogen verwachten “alsof de kool in een mandje ligt”.

Bij doorsnijden valt op dat de structuur soms wat grover is, het blad wat dikker. “Het lijkt op een stressreactie. Mogelijk dat zwavel een rol speelt: telers geven aan voldoende zwavelhoudende meststoffen gestrooid te hebben, maar het kan zijn dat de opname is achtergebleven, of de verdeling in het gewas is niet optimaal geweest.”

Of registreer je om te kunnen reageren.