Akkerbouw

Achtergrond

Prijs ijsbergsla halveert bijna door stokkende vraag

Sinds half september zit de prijsvorming van ijsbergsla in een dalende lijn.

Op zich niet zo vreemd, want het prijsniveau is natuurlijk lange tijd bijzonder hoog geweest. Momenteel worden in de vrije handel prijzen van rond 50 tot 60 cent betaald voor de sortering 10’ers.

De dalende prijsvorming sinds half september ging gepaard met minder aanbod, maar ook met een dalende vraag. Alleen waarom die vraag afnam, daarvoor is geen eenduidige verklaring. Je zou kunnen zeggen dat de mensen zo langzamerhand wel weer eens iets anders willen eten dan salades, maar het kan ook samenhangen met de toenemende productie in de herfstteelten in de ons omringende landen door de normalisering van de weersomstandigheden.

Prijsvorming BelOrta

Op BelOrta was tot half september sprake van een prima prijsniveau, zelfs weer aantrekkend naar prijzen tot rond de euro voor de sortering X8 (75). In de laatste 2 weken van september zakte het prijsniveau geleidelijk naar 44 cent op 28 september. Momenteel ligt het prijsniveau tussen 40 en 50 cent.

Overstap naar Spaans

Met het Nederlandse seizoen lijkt het over een week of 2 wel gedaan. De meeste contracten lopen tot en met week 41, sommige tot en met week 42. Supermarkten zullen niet wachten op de laatste Nederlandse bollen en naar verwachting in week 42 de omschakeling willen maken naar Spaans product. Het is volgens insiders wel nog even de vraag of er dan ook al voldoende Spaanse product aanwezig zal zijn. Mogelijk krijgt een toch al mooi seizoen dan nog een mooi staartje, maar het omgekeerde kan ook het geval zijn, dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat. Dat zullen de meeste telers dit seizoen wel op de koop toe willen nemen.

Prognose: Over 2 weken omschakeling naar Spaanse product.

Of registreer je om te kunnen reageren.