Akkerbouw

Achtergrond

Hogere prijs voor uien geschikt voor bewaring

De uienprijzen staan stevig op relatief hoog niveau, geholpen door een krap aanbod.

De meeste af land-handel is gedaan, waardoor deze week voor uien geschikt voor bewaring is genoteerd op de beurs in Emmeloord. De verschillende noteringen stijgen daardoor met zo’n € 3. De uienprijzen staan stevig en de plus komt door de notering voor uien geschikt voor bewaring ten opzichte van de voorgaande af land-notering.

Aanbod uien krap

De bandbreedte loopt over de verschillende maatsorteringen van € 20 tot € 34 per 100 kilo. Verwerkers en sorteerders staan direct op het land bij telers die willen verkopen, omdat het aanbod krap is. De stemming op de uienmarkt is dan ook vast.

Ook de baalprijzen lopen deze week wat meer op en liggen grofweg tussen € 30 tot € 40 per 100 kilo voor middelmaat en grove uien. Het hoge prijsniveau zorgt ervoor dat sommige afnemers andere keuzes maken. Zo gaan er minder uien naar Afrika en worden daar meer kleinere maten dan anders afgezet. Ook zitten uien uit Marokko de Nederlandse uien dwars in Mauritanië en Senegal.

Minder afzet in week 37

De exportcijfers van week 37 laten zien dat de afzet met ruim 17.000 ton wat lager ligt, omdat die week geen boot naar Senegal is gegaan. Deze week zijn er wel meer uien naar Afrika gegaan, waardoor ook meer uien zijn verwerkt. De gemiddelde weekexport schommelt daardoor en komt naar verwachting eind september/begin oktober gemiddeld rond 20.000 ton uit.

Heel Europa zoekt juiste kwaliteit en maat

De beperkte beschikbaarheid en hoge prijzen zijn niet alleen een probleem in Nederland. In heel Europa wordt gezocht naar de juiste kwaliteit en maat. Hierdoor lopen de stromen dit seizoen heel anders. Landen met andere groeiseizoenen, zoals Nieuw-Zeeland en Egypte, spelen in op de tekorten in Europa en zaaien meer in. Daardoor kunnen er na de jaarwisseling meer uien uit andere werelddelen komen.

Het blijft lastig inschatten hoe de zaken tegen die tijd gaan, omdat uien van het zuidelijk halfrond een langere reistijd hebben en ook duurder zijn. De vraag blijft naast het aanbod ook belangrijk.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.