Akkerbouw

Achtergrond

EU-maisprijs zakt; tarweprijs stijgt

Er gebeurt weinig op de graanmarkt. De tarweprijzen zijn al een paar weken relatief zwak.

De lage waterstand in West-Europa door de extreme droogte dit seizoen zorgt voor problemen. Binnenvaartschepen kunnen niet worden volgeladen waardoor transportkosten van tarwe hoog liggen. De prijs van mais ligt op een wat lager niveau, dat komt doordat de aanvoer voldoende is. Er is veel maisimport. Zo wordt veel GMO-mais ingevoerd vanuit Brazilië en Noord-Amerika. Voor EU-mais daalde deze week de notering met € 2,50 naar € 172,50 per ton op de graanbeurs in Rotterdam.

Beperkt aanbod tarwe

Het aanbod tarwe en gerst is dit seizoen veel krapper, dat komt doordat verschillende oogsten tegenvallen. En dat is merkbaar in de prijs. De EU-voertarwe notering steeg eerder deze week met € 2 naar € 213 per ton op de graanbeurs in Rotterdam. De stijging van de tarwenotering is de laatste weken wat geremd omdat wat meer Russische tarwe naar de mengvoerindustrie is afgezet.

Export van Europese tarwe

De zwakkere euro werkt positief voor de uitvoer van tarwe vanuit Europa. Daarbij trekken de graanprijzen in het Zwarte Zeegebied aan, wat ook gunstig is voor de export van Europese tarwe. Rusland wil transportsubsidie geven voor tarwe die vanuit uithoeken van het land naar de havens wordt getransporteerd. Daarnaast wil de regering oude voorraden verkopen. Dit laatste heeft weinig invloed op de graanprijzen, omdat de oude voorraad veelal over voertarwe gaat, de kwaliteit is niet meer toereikend voor maaltarwe na jaren van opslag.

Op de internationale markt stellen handelaren zich deze week afwachtend op voor het uitkomen van het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) dat op 11 oktober verschijnt.

Prognose: licht schommelende prijzen.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.