Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Diquat niet onmisbaar, maar zal worden gemist

Gewasbeschermingsmiddel diquat mag vanaf volgend jaar niet meer worden gebruikt, dat heeft de Europese Commissie bepaald. Alternatieven zijn voorhanden, maar deze zijn minder effectief en bedrijfszeker dan diquat.

Het doek is definitief gevallen voor gewasbeschermingsmiddel diquat. De Europese Commissie heeft de toelating van diquat ingetrokken, omdat het gebruik volgens de Europese voedselautoriteit Efsa onacceptabele risico’s geeft voor omstanders en vogels.

Pootgoed wordt volvelds doodgespoten met Reglone. - Foto: Jan Willem Schouten
Pootgoed wordt volvelds doodgespoten met Reglone. - Foto: Jan Willem Schouten

Diquat is de werkzame stof in onder andere de loofdodingsmiddelen Reglone en Dragoon. De toelating van alle middelen waarin diquat is verwerkt, moet uiterlijk 4 mei 2019 ingetrokken zijn. Of Reglone in 2019 nog wel of niet gebruikt mag worden, hangt af van de opgebruiktermijn die toelatingsautoriteit Ctgb hanteert.

Alternatieven minder sterk dan Reglone

Reglone is niet onmisbaar, maar zal wel worden gemist, aldus diverse middelenadviseurs. Andere loofdodingsmiddelen blijven toegelaten, waaronder Spotlight en Quickdown. Deze zijn echter minder sterk dan Reglone. Reglone is sterk op het bladapparaat, terwijl Spotlight en Quickdown vooral een dodende werking hebben op de stengel.

De gangbare praktijk is dat een aardappelperceel in een eerste bespuiting wordt ‘open’ gespoten met Reglone, waarna een tweede bespuiting met Spotlight of Quickdown volgt om het gewas de nekslag te geven. Het openspuiten wordt na 2019 een lastig verhaal, omdat zowel Quickdown als Spotlight weinig doet op het loof.

Nog een alternatief loofdodingsmiddel is het natuurlijke middel Beloukha, op basis van pelargonzuur. Uit proeven blijkt echter dat het groene middel bij lange na niet zo sterk is als zijn chemische tegenhangers, en wordt daarom nog niet actief gepromoot.

Fabrikant Rema voorziet door het verbod van Reglone juist een wederopstanding van looftrekken. Een 70 jaar oude techniek die eigenlijk altijd een niche is gebleven. De fabrikant heeft afgelopen jaar een nieuwe moderne looftrekker ontwikkeld, en denkt dat de machine door het verbod een plek naast de chemie kan verwerven.

Looftrekken op een perceel aardappelen. - Foto: Ton Kastermans
Looftrekken op een perceel aardappelen. - Foto: Ton Kastermans

Eerst loofklappen, dan afspuiten vooralsnog beste alternatief

Als meest kansrijke alternatief wordt door de adviseurs eerst loofklappen en dan afspuiten met Spotlight of Quickdown genoemd. Afgelopen seizoen werd al duidelijk dat aardappelen ook dood te krijgen zijn zonder Reglone. Gebruik van Reglone in droge jaren vergroot de kans op naveleindrot in aardappelen. Reden dat veel teeltadviseurs in dit droge jaar telers adviseerden geen Reglone toe te passen in hun pootgoed, maar het gewas te klappen en dood te spuiten met Spotlight of Quickdown.

Diquat is sinds 1962 op de markt; het werd ontwikkeld door de Plant Protection Division van Imperial Chemical Industries in Groot-Brittannië (tegenwoordig Syngenta Crop Protection).

Laatste reacties

  • Alex63

    Diezelfde teeltadviseurs hebben hun ogen niet open gehad of weten niks van de pootgoedteelt. We hebben inderdaad het gewas door de droogte niet open kunnen spuiten met reglone, een regelrechte ramp omdat we direct met middelen als spotlight en of Quickdown op pad moesten met wel of niet aagevuld met Belouka. Jammer dat de spotlight want das dan het sterkste middel maar 1x mag worden gebruikt want dan sta je direct met de rug tegen de muur. Quickdown werkt niet! Mag dan wel 2x worden gebruikt maar werkt niet! Gevolg volop hergroei funest voor de pootgoedteelt. Ook na klappen zul je toch moeten spuiten, met finale kan dan een goed resultaat worden behaald maar ook die gaat eruit. Ook afgelopen jaar veel hergroei gezien op geklapte en gespoten pootaardappelen en wat denk je van Erwinia? Dat dan looftrekken terug in beeld komt prima maar ik denk dat dat nog niet voldoende praktijk rijp is. Vroeger in de tijd van de bintjes was dat een redelijk alternatief maar ook dan moest worden nagespoten! Elke stengel die blijft zitten geeft hergroei aantrekkelijk voor luizen en jawel uitbetaling in de nacontrole. Ik wil graag een advies van deze teeltadviseurs want die kunnen meer dan ik!!! Een ramp voor de pootgoedteelt is dit doodspuit beleid wat grote gevolgen kan krijgen.

  • Alex63

    Agrarisch en pootaardappel-telend Nederland let op dit komt niet goed naast dit funeste doodspuitbeleid krijgen we ook te maken met de luisbestrijding de neonicotinoiden zijn verboden en andere luizenmiddels hebben hun wettelijke beperkingen als het gaat om de frequentie van toepassen. Het kan wel eens gedaan zijn met het telen van pootgoed want de luizen krijgen vrijspel. Meer inzet van mechanische middelen vergeet hierbij het Erwinia verhaal niet want ook daar scoren we de laatste jaren geen extra punten mee, op de proefvelden springen de tranen in de ogen evenals in de consumptievelden om in het pootgoed zelf maar te zwijgen want ook daar wordt met man en macht geselecteerd op bacterie!!!!! Ik denk dat we de realiteitszin moeten inzien en minimaal een overgangstermijn moeten krijgen om naar een verandering van teelttechniek te groeien waarbij de kwaliteit van ons pootgoed gewaarborgd is. We zetten onze naam, export op het spel evenals een renderende teelt in de akkerbouw. Teeltadviseurs laat van jullie horen jullie denken toch dat er geen problemen zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.