Akkerbouw

Achtergrond

Bintjes zijn zeer moeilijk te slijten

Nu de aardappeloogst opstart bevindt de markt zich in een overgangsfase. Inkopers op de vrije markt wachten wat af. Bintje zit vooral in België in het verdomhoekje, vanwege gemiddeld slechte kwaliteit.

De aardappelmarkt bevindt zich in een overgangsfase, voor de bewaring eigenlijk het prille begin van het nieuwe seizoen. PotatoNL geeft voorlopig alleen op dinsdag noteringen af. Het meeste wat er aan de verwerkende industrie vrij wordt verkocht is nog af land, maar die volumes nemen af.

Europa is aan het oogsten. De prijzen staan passend bij de geringe opbrengsten dit seizoen op een hoog peil. Niettemin is hierin zo te zien een plafond bereikt. Het wachten is op meer aanvoer vanuit de schuur.

Exportaardappelen

Frietaardappelen voor levering buiten Nederland, België en Duitsland halen nu prijzen tot € 31 per 100 kilo, ruim het viervoudige van het niveau een jaar geleden. Buiten fritesgeschikt is er nu alleen een notering gezet voor exportaardappelen, die € 25 tot € 27 per 100 kilo opbrengen. Als er al prijsverlagingen te signaleren vallen, is dat aan de onderkant van de notering. Her en der zijn er immers kwaliteitsproblemen. Wat de aardappelnoteringen betreft hebben deze veel zwaarder effect in België.

Doorwas

Kwaliteitsproblemen, te weten laag onderwatergewicht en doorwas eisen hun tol. Dat geldt vooral Bintje, waarvan de algehele kwaliteit matig tot slecht uitvalt. De Bintjes hebben volgens het Belgisch Proefcentrum voor de aardappelteelt PCA veel last van doorwas en te laag onderwatergewicht. Er worden partijen met afwijkende kwaliteit gekocht, alleen na test in een zoutbad, maar het loopt niet bepaald storm. Het is dan ook het ras met de zakkende noteringen in België. Verwerkers kopen liever Fontane en Challenger. Dat straalt wat uit naar de rest van de aardappelmarkt.

Lees verder onder de grafiek.

Termijnhandel gestabiliseerd

Op de termijnmarkt voor aardappelen in Leipzig kabbelt de handel voor het contract april 2019 voort. De activiteit is niet groot. Het aantal openstaande posities is iets teruggezakt, maar blijft rond de 600 hangen. De prijs houdt stand tussen € 29 en € 30.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.