Akkerbouw

Achtergrond

Bintje-notering Belgapom gaat onderuit

Belgapom heeft de beursnotering voor Bintjes voor de tweede week op rij met € 25 per ton naar beneden bijgesteld.

Vorige week noteerde Belgapom nog € 225 per ton en een week ervoor nog € 250 per ton. Reden voor de bijstelling is de slechte kwaliteit van de Bintjes. Veel Bintjes in België kampen met serieuze doorwasproblemen, met als gevolg lage onderwatergewichten en veel drijvers. Belgapom geeft als mededeling mee dat de € 200 per ton geldt voor Bintjes, die door een zoutbad zijn geweest, dus voor veldgewas exclusief drijvers. Voor partijen met een afwijkende kwaliteit, dus inclusief drijvers, glazigheid en fijnere sortering geldt een andere prijs. Lees: fors lagere prijs.

Aanbod groter dan de vraag

Belgapom kan de Bintje-notering laten zaken, omdat het aanbod Bintjes groter is dan de vraag. Partijen zijn veelal niet bewaarbaar en moeten afland weg.

Het wegwerken van probleempartijen zorgt er ook voor dat de handel in goede aflandpartijen wat stiller ligt. Er worden bijvoorbeeld goede Fontanes aangeboden, maar de industrie is nu even weinig geneigd tot kopen. Eerst de probleempartijen weg. Daarna zijn de goede afland-aardappelen aan de beurt. Daarvan is door de misoogst de vraag nog steeds groter dan het aanbod. Reden dat Belgapom de notering voor Fontane en Challenger handhaaft op € 250 per ton.

Op langere termijn mogelijk hogere prijzen

Anderzijds is nu ook het spel begonnen tussen de industrie en de aflandtelers wie de meest stalen zenuwen heeft. Omdat het inmiddels oktober is, zijn er telers zonder opslag die wat zenuwachtig beginnen te worden. Het land moet namelijk een keer leeg. Wil een dergelijke teler toch op zeer korte termijn van zijn aardappelen af, dan moet hij nu een kleine veer laten op de prijs. Na de aflandperiode en het wegwerken van de probleempartijen en telers vanuit de schuur moeten gaan leveren, lijkt de weg vrij voor hogere prijzen.

Tendens: stabiel vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.