Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Adviseur over Trump-beleid: wereld moet handelsbeleid Trump stoppen

De Verenigde Staten en China vechten een handelsconflict uit. Adviseur Craig Thorn vindt het Trump-beleid desastreus. “De rest van de wereld moet samen optrekken om erger te voorkomen.”

Het handelsbeleid van de regering-Trump is op de lange termijn desastreus voor de Amerikaanse economie en de wereldeconomie. Daarom moeten andere grote landen samenwerken om tegengas te geven. Dat vindt adviseur Craig Thorn, partner van het Amerikaanse adviesbureau DTB Associated. Het bureau adviseert grote bedrijven over hoe om te gaan met de handelspolitiek van diverse landen.

Het handelsbeleid van Trump ondermijnt de positie van de Verenigde Staten op de internationale afzetmarkten

Handelsbeleid Trump

Vooral de agrarische sector in de Verenigde Staten heeft last van het handelsbeleid van de regering-Trump, zegt Thorn. “De agrarische markt is de meeste vrije markt van de Amerikaanse economie. Dat komt omdat de Verenigde Staten veel agrarische producten exporteren. De Verenigde Staten hadden veel handelsovereenkomsten met andere landen of groepen landen. Maar sinds Donald Trump president werd in januari 2016, is dat veranderd. En het is geen goede verandering. Het handelsbeleid leidt tot blijvende schade of in ieder geval tot schade voor de lange termijn. Het ondermijnt de positie van de Verenigde Staten op de internationale afzetmarkten. Zelfs als een nieuwe regering aantreedt, kan die dat niet zo maar herstellen.”

Het laden van sojabonen op een Amerikaanse boerderij. - Foto: ANP
Het laden van sojabonen op een Amerikaanse boerderij. - Foto: ANP

Heffing op staal en aluminium

Het handelsconflict met China escaleerde toen de Verenigde Staten in maart 2018 een heffing oplegde aan staal en aluminium uit China, Mexico, Canada en de EU. Volgens Thorn is dat bedoeld om de Amerikaanse staalindustrie te beschermen. “Die is niet concurrerend. In de Verenigde Staten wordt vooral nieuw staal gemaakt, in de rest van de wereld wordt vooral staal verwerkt uit de recycling. Dat laatste is goedkoper.”

Trump stelt dat China de eigen staalindustrie subsidieert. Dat klopt volgens Thorn. “Maar Trump gebruikt vooral het argument van nationale veiligheid. De Amerikaanse defensie-industrie mag volgens hem niet afhankelijk zijn van importstaal. Maar dat is een oneigenlijk argument, want het staal voor de wapenindustrie komt voor 95% uit ons eigen land. Wat Trump vooral wil is zijn eigen populariteit vergroten met de slogan ‘America first’. In november zijn er verkiezingen voor de beide kamers van het Congres. In 2020 zijn er weer presidentsverkiezingen.”

Stalen rollen bij een fabriek van ArcelorMittal in Canada. Het handelsconflict met China escaleerde toen de Verenigde Staten in maart 2018 een heffing oplegde aan staal en aluminium uit China, Mexico, Canada en de EU. - Foto: AFP
Stalen rollen bij een fabriek van ArcelorMittal in Canada. Het handelsconflict met China escaleerde toen de Verenigde Staten in maart 2018 een heffing oplegde aan staal en aluminium uit China, Mexico, Canada en de EU. - Foto: AFP

Mexico en Canada overstag

Vorig jaar dwong Trump Mexico en Canada tot heronderhandeling over het Nafta-vrijhandelsverdrag dat heel Noord-Amerika omvat. Thorn: “De Verenigde Staten willen de import uit die landen quoteren en de arbitrage van handelsgeschillen afbouwen. De Verenigde Staten kan dat eisen vanwege zijn enorme economische macht. Canada en Mexico kunnen het niet laten aankomen op een handelsoorlog. Beide landen kregen een pistool op het hoofd. Dan blijf je niet lang bevriend. Mexico ging in augustus dit jaar overstag en Canada zag zich gedwongen eind september hetzelfde te doen.”

Deze handelsoorlog levert alleen zwaargewonden op

China wil niet buigen voor de Verenigde Staten

Het handelsconflict met China blijft echter doorwoekeren, omdat China niet wil buigen voor de Amerikaanse economische macht. Thorn: “China onderhandelde niet, maar sloeg direct terug met importheffingen op varkensvlees, aluminium, groente en fruit. Toen de Verenigde Staten daarop nieuwe heffingen instelden, kwam China met importheffingen op onder andere Amerikaanse sojabonen. De Verenigde Staten doet geen enkele poging tot onderhandeling. Ik denk dat Trump geen oplossing wil. Hij wil alleen Amerikaanse bedrijven beschermen tegen Chinese import. Maar deze handelsoorlog levert alleen zwaargewonden op.”

Trump valt ook de wereldhandelsorganisatie WTO aan. Thorn: “De Verenigde Staten willen zich niet langer binden aan WTO-uitspraken over handelsgeschillen, die boven de Amerikaanse wet uitstijgen. Terwijl het juist de grote winst is van de WTO dat handelsgeschillen tussen landen worden opgelost.”

‘Samen optreden tegen Verenigde Staten’

Thorn vindt dat landen samen moeten optreden tegen de Verenigde Staten. “Japan toonde leiderschap toen de Verenigde Staten vlak na het aantreden van Trump het TPP-akkoord voor Zuidoost-Azië opzegden. Japan zorgde er voor dat het akkoord er toch kwam zonder de Verenigde Staten. Het zou goed zijn als de EU, Japan, Canada en Zuid-Amerikaanse landen samen zouden optrekken om de Verenigde Staten te isoleren om zo erger te voorkomen. De handelsschade is nu al opgelopen naar $ 500 miljard per jaar voor de Amerikaanse economie.”

Duurzame soja

Ook de Amerikaanse sojabonentelers hebben last van het handelsbeleid van de regering-Trump. China kocht vorig seizoen zo’n 38 miljoen ton sojabonen van de Verenigde Staten. Dat is ruim 30% van alle Amerikaanse sojabonen en ruim 60% van de totale Amerikaanse soja-export. Dat is nu fors minder en dat drukt de prijs. Begin juni noteerde soja op de termijnmarkt in Chicago nog boven de $ 10 per bushel ($ 367 per ton), nu is dat $ 8,50 ($ 312 per ton). Dat is een daling van 15% in amper 4 maanden.

Om de schade voor de landbouw te beperken, trekt Trump maximaal $ 12 miljard uit voor financiële ondersteuning. Daarvan gaat $ 3,8 miljard rechtstreeks naar de boeren. De telers van sojabonen krijgen dit jaar $ 1,65 per bushel (€ 53 per ton) sojabonen en $ 1 per bushel mais (€ 34 per ton), mits hun inkomen onder de $ 900.000 ligt (€ 785.000).

Om andere afzetmarkten te zoeken voor de Amerikaanse sojabonen, zoekt de VS toenadering tot de EU, naast China de andere grote importeur van soja. Trump sprak eind juli dit jaar met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Juncker beloofde Trump dat de EU extra soja zou importeren uit de Verenigde Staten. Wat overigens sowieso gebeurt omdat Amerikaanse soja nu goedkoop is vanwege de handelsoorlog met China.

Een boer laat een sojaboon zien in de Amerikaanse staat Minnesota. de Amerikaanse sojabonentelers hebben last van het handelsbeleid van de regering-Trump. - Foto: AFP
Een boer laat een sojaboon zien in de Amerikaanse staat Minnesota. de Amerikaanse sojabonentelers hebben last van het handelsbeleid van de regering-Trump. - Foto: AFP

Pijn handelsoorlog verzachten

De USSEC, de organisatie van Amerikaanse soja-exporteurs, draagt een steentje bij aan het bedienen van andere afzetmarkten. Dankzij de USSEC accepteert de Europese organisatie van voerproducenten Fefac sinds 2016 het Soy Sustainability Assurance Protocol (SSAP) van de USSEC. Het SSAP stelt eisen aan de duurzaamheid van de sojabonen.

Nu onderhandelt de USSEC met de Europese Commissie over de Red, de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie. De USSEC heeft inmiddels 2 keer een voorstel ingediend bij de Commissie, maar daar is nog geen akkoord over bereikt. De exportorganisatie hoopt dat dat snel gebeurt. Dan kan Amerikaanse soja olie worden gebruikt voor bijmenging in Europese biodiesel. Dat kan de pijn verzachten die de handelsoorlog met China veroorzaakt voor de Amerikaanse sojatelers.

Handelsconflict VS en China blijft escaleren

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China startte begin dit jaar. De regering-Trump stelde in januari heffingen in op zonnepanelen en wasmachines. Later volgden onder andere heffingen op staal, aluminium en allerlei industriële goederen.

Veel landen kozen eieren voor hun geld. Trump sloot eind juli een wapenstilstand met de Europese Unie. De president dwong Canada en Mexico tot een nieuw akkoord over het vrijhandelsverdrag Nafta voor Noord-Amerika. En ook met Zuid-Korea is de vrede inmiddels getekend.

China sloeg echter terug met heffingen op Amerikaanse producten, vooral op landbouwproducten. Daarmee hoopt China Trump hard te treffen omdat hij vooral steun heeft op het platteland. Trump vindt dat China zijn eigen bedrijven voortrekt en het niet zo nauw neemt met patenten. En het handelstekort met China steekt Trump ook behoorlijk. Zoals het nu lijkt, blijft het conflict tussen de VS en China nog wel even doorwoekeren.

Eén reactie

  • Alco

    We willen alles zo harmonieus met elkaar overleggen, maar de kentering is ingezet naar een keiharde zaken wereld.
    Hier kun je zelf wel afstand van willen nemen.
    Maar je wordt erdoor ondergesneeuwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.