Akkerbouw

Achtergrond laatste update:26 okt 2018

Aanbod prei blijft ondergemiddeld

Het aanbod aan prei blijft op de Duitse groothandelsmarkten onder het gemiddelde door de langdurige droogte.

Dat leidde in week 42 tot prijzen die 36% hoger zijn dan het 3-jarig gemiddelde. De vraag naar prei had in de afgelopen periode lange tijd te leiden van de aanhoudend zomerse temperaturen in de herfst. Nu de weersomslag definitief heeft doorgezet, zou dat kunnen leiden tot een aantrekkende vraag, verwacht het Duitse marktbureau AMI.

Prijs boven 3-jarig gemiddelde

Door de lange periode van droogte is het in ieder geval zo dat het aanbod nog langere tijd onder het normale niveau zal liggen.

Hoewel de prijs bij de aankoop op de Duitse groothandelsmarkten sinds week 38 een licht dalende tendens vertoont, was die in week 42 met € 1,16 per kilo nog altijd 36% hoger dan het 3-jarig gemiddelde.

Sinds week 38 schommelt de prijs volgens cijfers van AMI tussen € 1,07 en € 1,20. Vorig jaar schommelde die prijs over dezelfde periode vanaf week 38 tot en met week 42 tussen € 0,81 en € 0,68. In 2016 werd in die periode tussen € 1,01 en € 0,94.

Qua prijsvorming onderscheidt het seizoen zich tot nu toe daarmee in positieve zin. Kwalitatief wordt er goede prei aangevoerd, het grootste euvel is cosmetische schade door trips.

Klokprijzen REO Veiling dalen

Sinds begin september vertonen de klokprijzen op REO Veiling een geleidelijk dalende tendens. Op 3 september werd nog € 1,15 geklokt voor de sortering 3-4 FLDW, op 19 oktober was dat 58 cent. Deze week heeft de prijs weer een opgaande lijn te pakken tot 72 cent op 24 oktober.

Wispelturiger prijsbeeld bij ZON fruit & vegetables

Op 4 september werd bij ZON fruit & vegetables voor de sortering Lang Wit € 1,19 geklokt. Bij ZON vertoont het prijsbeeld een wat wispelturig beeld. Sinds 15 oktober is er wel verval en sinds 18 oktober zit de prijs tussen 44 en 55 cent. Die laatste prijs werd woensdag 25 oktober gerealiseerd. Dat betekende een lichte stijging ten opzichte van de dagen daarvoor.

Prognose: prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.