Akkerbouw

Achtergrond

Vraag naar grove uien is goed

De handel in uien verloopt wat rustiger dan voor de jaarwisseling. De vraag blijft op zich prima doorlopen, maar is wat meer gericht op de korte termijn.

De vraag naar grove uien is groter dan middelmaat. Dat komt omdat de afname van Afrikaanse landen terugloopt. Op de beurs in Emmeloord trekt de bovenkant van de notering voor uien 60% grof naar € 10 per 100 kilo. Dat komt voornamelijk door directe vraag. De notering heeft sinds de startnotering (10 augustus 2017) niet meer zo hoog gestaan op de beurs in Emmeloord. Verwerkers vullen de voorraad liever aan met grof, want deze worden wat meer gevraagd vanuit het zuiden van Europa.

Voorzichtiger inkopen

Aan de ene kant nemen verwerkers, die het zich kunnen veroorloven positie in, omdat er vertrouwen is in afzet voor grovere uien. Aan de andere kant zijn verschillende verwerkers en verpakkers wat voorzichtig met inkopen, omdat vorig jaar pittig is geweest.

Op de langere termijn wordt het deze tijd van het seizoen wat onzekerder, omdat niet duidelijk is hoeveel uien naar Afrika kunnen. Senegal is een stemmingmaker op de uienmarkt en het is maar net de vraag hoeveel importuien het land kan ontvangen voordat eigen oogst op de markt komt. Telers in Senegal staan niet te springen om te veel importuien want dat drukt hun oogst, die veelal van mindere kwaliteit is, aan de kant. Senegalese uienpercelen zijn deze week beoordeeld, daaruit moet blijken wanneer de nieuwe oogst op de markt komt. Uiteindelijk zal doorslaggevend zijn of de voorraad aangevuld kan worden of niet.

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.