Akkerbouw

Achtergrond 1383 x bekeken

Uienteler zit wat vaster in het zadel

De prijzen voor uien stijgen licht op de verschillende beurzen.

De beurs in Emmeloord verhoogt de notering voor zaaiuien 60% grof met € 0,25 naar € 6 tot € 8,50 per 100 kilo. Voor zaaiuien 30% grof wordt onveranderd genoteerd op € 5 tot € 6,50 per 100 kilo. De markt voelt vriendelijker aan, waardoor de stemming prijshoudend blijft.

Ook de telersbeurs in Goes verhoogde deze week de uiennoteringen. In het zuidwesten is € 10 per 100 kilo betaald voor levering in januari. Uien geleverd in februari zijn voor € 12 en € 14 verkocht. De mooie partijen worden veelal aan supermarkten geleverd. De stemming is wat vriendelijker, maar de kwaliteit blijft belangrijk om goed in de gaten te houden.

Vraag is goed

De telers met uien in bewaring zittenwat vaster in het zadel. Daarbij komt dat de vraag iets groter is dan het aanbod, omdat verwerkers de voorraden weer wat aanvullen. Het akkerbouwseizoen met lage prijzen zorgt er ook voor dat enkele telers wel willen verkopen bij directe betaling.

De vraag blijft vrijwel gelijk als voor de feestdagen. Er zijn geen nieuwe exportbestemmingen bijgekomen. Exporteurs die aan Afrika leveren zijn nog steeds in afwachting over een eventueel nieuw quotum voor Senegal. De quotumperiode voor uien liep vorig seizoen af op 10 februari 2017.

Minder druk dan paar maanden geleden

De kwaliteit blijft iets om in de gaten te houden. Veel partijen uien van mindere kwaliteit zijn weggewerkt, waardoor dit niet meer zo drukt op de markt. In de bewaring liggen veelal betere partijen. Hele slechte uien vinden afzet in Polen. Dat verlicht de markt een beetje. De stemming voelt minder drukkend aan dan een paar maanden geleden.

Van mindere kwaliteit is al veel weggewerkt. Toch zijn er wel wat partijen die verrassen met schot.

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.