Akkerbouw

Achtergrond 1368 x bekeken

Suikerprijs blijft onder druk staan

Analisten verwachten dat het suikeroverschot in de wereld groeit, mede omdat de consumptie minder hard stijgt dan de productie. Hierdoor blijft de suikerprijs onder druk staan.

Op de termijnmarkt in Londen wordt voor het eerst aflopende suikercontract op $ 390,90 per ton genoteerd. Dat is ruim $ 150 lager dan een jaar eerder.

Er worden veel suikerbieten geoogst in Europa. De campagne loopt nog niet af, maar sommige Franse fabrieken zijn gestopt. Na een campagne van 110 dagen heeft de suikerfabriek van Sainte-Emilie van Cristal Union de laatste bieten ontvangen. Vorig seizoen duurde de bietencampagne 85 dagen. De opbrengst van de bietencampagne in Frankrijk is de 2 na hoogste in de geschiedenis, met 93 ton per hectare met een suikergehalte van 16%. Het suikergehalte ligt in lijn met het gemiddelde.
In Nederland ligt het landelijke suikergehalte dit seizoen tot aan de jaarwisseling gemiddeld op 16,8%.

Invoerheffing India

Er zijn berichten dat India de invoerheffingen op suiker overweegt te verhogen van 50% naar 75%. De voornaamste reden daarvoor is om suikertoevoer uit Pakistan af te remmen. Dit om te voorkomen dat de lokale Indiase suikerprijzen te veel onder druk komen te staan. Pakistan heeft de subsidies voor suikerexport juist verhoogd, van 500.000 ton naar 1,5 miljoen ton.

De productie van suiker in India, een van de grootste suikerproducenten in de wereld, komt in de eerste 3 maanden van de campagne 2017-’18 uit op 10,3 miljoen ton. Dat is 2,1 miljoen ton meer vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

Prognose: druk op suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.