Akkerbouw

Achtergrond

Oplopende prijzen bij Chinese kool

Chinese kool in Nederland zit op 40 à 50 cent. Er zit echter meer in het vat als aanbieders de durf hebben niet zo snel toe te geven aan vragende partijen. Bij het Belgische Belorta is de prijs voor Chinese kool voor retail aangetrokken tot een stukprijs van ruim 70 cent.

Na prijsdips in weken 41 (eerste helft oktober) en 49 (begin december) vertoont Chinese kool bij de Belgische veiling BelOrta een oplopende prijstrend. Het gaat vooral om kool van 700 tot 900 gram die met 6 stuks in EPS in supermarkten wordt verkocht.

Telers houden goed in de gaten hoeveel wordt aangeboden, zegt een veilingwoordvoerder. De uitgesorteerde maten met een minder constante omvang, gaan met meer dan 8 kroppen per kilo weg voor de snijderij, tegen aanzienlijke lagere prijzen. De export vanuit België is vooralsnog beperkt.

In Nederland liggen de prijzen voor Chinese kool voor de verse markt structureel lager, gemiddeld op 40 à 50 cent per stuk. “Er zijn partijen die hun product te goedkoop aanbieden”, wordt opgemerkt onder verwijzing naar de prijstrend in België. “Het is niet zo dat de kopers in de rij staan, maar weggeven kan altijd nog.” Verder wordt vastgesteld dat de vraag naar grotere maten gemiddeld genomen beter is dan van de lichtere kool.

De export vanuit Nederland lijkt vooralsnog beperkt, maar dat kan zo maar omslaan. “We krijgen vraag uit Polen en Scandinavië. Er is onmiskenbaar belangstelling voor Nederlands product, het is wachten op de orders.”

Chinese kool kost bij supermarkten Albert Heijn, Plus en Jumbo € 1,69 per stuk, Jumbo vraagt € 1,59.

Prognose: langzaam oplopende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.