Akkerbouw

Achtergrond

EU-tarweprijs lift mee met prijsstijging VS

De Europese tarweprijs lift mee met de stijgende tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago. Verder is het relatief rustig op de graanmarkt.

Er gebeurt nog niet veel op de internationale markten qua handel in graan. De feestdagen zijn voorbij waardoor het de afgelopen weken erg rustig was. Toch kreeg de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs een duwtje omhoog.

Maartcontract € 161 per ton

De tarwenotering voor het eerst aflopende maartcontract stond vrijdag op € 161 per ton. Dat is 1,3% hoger dan de voorgaande week. De stijging komt omdat de prijs in Europa meebeweegt met de prijsstijging in de Verenigde Staten (VS).

Extreem weer in de VS

De Verenigde Staten kampt met extreem lage temperaturen, waardoor zorgen ontstaan over wintertarwe. Hierdoor steeg de tarweprijs in Chicago flink. De handelsactiviteit was eind vorige week redelijk rustig, mede omdat eind deze week het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met een nieuw Wasde-rapport komt. De verwachting is dat het totaal areaal wintertarwe in de VS wordt gepubliceerd.

Sterkere euro

De wisselkoers van de euro, ten opzichte van de Amerikaanse dollar, blijft stevig staan op 1,1971. Een sterkere euro maakt export van granen vanuit Europa duurder. De Europese tarwe-export stond begin januari op 10,6 miljoen ton. Dat is een daling van 20% ten opzichte van een jaar eerder. Voor mais steeg de invoer vergeleken met vorig jaar.

Algerije

Op internationaal gebied heeft Algerije bijna 400.000 ton tarwe gekocht. De export vanuit de Verenigde Staten loopt, zowel voor tarwe als voor mais, achter op vorig jaar. De maisnoteringen stegen vorige week licht. Op de termijnmarkt in Chicago stond afgelopen vrijdag de maisnotering voor het maartcontract 0,1% hoger dan een week eerder.

Vlotte export Zwarte Zee

Vanuit het Zwarte Zeegebied worden juist veel granen uitgevoerd. Voor de tijd van het jaar is het in het Zwarte Zeegebied nog relatief mild weer. Het lijkt de komende periode wat kouder te worden met temperaturen van meer dan -10 graden. Er ligt in belangrijke productiegebieden in Oekraïne geen sneeuwlaag die de wintertarwe bedekt en daarmee beschermt tegen extreme kou. Dat hoeft op zich niet gelijk voor problemen te zorgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.