Akkerbouw

Achtergrond

Afwachtende houding op graanmarkt

De lokale graanmarkten komen deze week rustig op gang, na de jaarwisseling. Het koude weer in de Verenigde Staten lijkt geen invloed te hebben op lokale prijzen.

De markt staat eerder onder druk, want voorraden zijn groot. Europese export valt dit seizoen tegen. Er wordt met een schuin oog gekeken naar Frankrijk. Handelaren willen graansilo’s ruim voor de nieuwe oogst van komende zomer legen, dat kan meer prijsdruk geven.

Veel handel wordt er nog niet gedaan. Egypte heeft 115.000 ton tarwe uit Rusland gekocht. Er zijn wat onzekerheden omtrent kwalitatieve controles, waardoor verschillende exporteurs wat voorzichtig zijn.

De graanbeurs in Groningen noteerde dinsdag 9 januari gelijk, vergeleken met de laatste notering in 2017 (19 december) voor voertarwe en voergerst, op respectievelijk € 166 en € 159 per ton. De graanbeurs in Rotterdam daalde licht met 50 cent voor EU-voertarwe naar € 168 per ton.

Prijzen bewegen niet of nauwelijks

Op de termijnmarkt in Parijs bewegen de noteringen voor tarwe voornamelijk heen en weer door schommelingen van de wisselkoers van de euro. De euro werd iets zwakker ten opzichte van de dollar, waardoor de tarwenotering 9 januari voor het eerstaflopende maartcontract met 50 cent steeg naar € 161,50 per ton. De stemming is wat afwachtend, omdat eind deze week het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met een nieuw Wasde-rapport komt. Het Wasde-rapport toont waarschijnlijk verhoogde soja- en maisvoorraden en een daling van het wintertarweareaal in de Verenigde Staten. Het weer in de VS lijkt beter te worden en het koude weer in het Zwarte Zeegebied lijkt mee te vallen. Dat houdt prijzen onder druk.

Prognose: rustige graanmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.