Akkerbouw

Achtergrond 816 x bekeken

Veevoerindustrie vraagt iets voertarwe

De stemming op de lokale graanmarkt voelt deze week iets vriendelijker aan.

De graanbeurs in Groningen noteert deze week € 1 hoger op € 158 per ton voor voertarwe. Er is wel weinig handel, omdat de meeste pakhuizen nog wel voorraad hebben liggen. De vraag vanuit de veevoederindustrie trekt aan de prijs. De notering in Groningen staat zo’n € 8 boven het prijsniveau van een jaar geleden.

Druk op maaltarweprijs

Op de termijnmarkt in Parijs staat de maaltarwenotering begin september juist lager dan vorig jaar voor het eerst aflopende decembercontract. In Frankrijk zit nog wat oude tarwe van mindere kwaliteit in de markt. Er zijn enkele partijen waar Frankrijk alleen nieuwe oogst tarwe mag leveren, omdat geen gemengde oude en nieuwe oogst mag worden geleverd.

Exporteurs houden de situatie in Egypte goed in de gaten. Egypte is van plan het gewenste vochtgehalte in de tarwe voor negen maanden te verhogen naar 13,5%, terwijl Franse tarwe meestal rond de 12,5% zit. De verhoging bemoeilijkt de export van Franse tarwe. De sterke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is ook nog eens ongunstig voor de export, waardoor de Europese tarweprijzen onder druk staan. De grote voorraden van het noordelijke halfrond drukken ook op de graanmarkt. Rusland oogst veel, maar het blijft de vraag of het land logistiek sterk genoeg is om extra graan te exporteren.

Voor maaltarwe beweegt in Parijs voor het december 2017-contract de notering niet veel na het verschijnen van het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie. De hoge voorraden wereldwijd blijven drukken.

Prognose: rustige graanmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.