Akkerbouw

Achtergrond 768 x bekeken

USDA: minder tarwe beschikbaar

Tarwe werd woensdag 13 september tijdens de handelsdag iets duurder op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Dat komt doordat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de maandelijkse Wasde-prognose de beschikbaarheid van tarwe lager inschat dan in augustus.

Volgens het USDA oogst de wereld dit seizoen 744,9 miljoen ton tarwe op een verbruik van 737,5 miljoen ton. De oogst is 1,7 miljoen ton meer dan in augustus werd verwacht. Vorig seizoen is minder geoogst, waardoor de tarwevoorraad aan het begin van dit seizoen bijna 3 miljoen ton lager uitvalt. De voorraad aan het eind van dit seizoen 2017/2018 komt op 263,1 miljoen ton. Dat is ruim 1,5 miljoen ton minder dan eerder gedacht. Het USDA voorspelt voor Rusland een recordoogst van 81 miljoen ton tarwe. Dat is 3,5 miljoen ton meer dan in augustus werd geschat. De oogstprognoses voor de EU en Australië zijn verlaagd.

Het USDA verandert weinig in de maisprognose. De eindvoorraad wordt met 1,6 miljoen ton verhoogd naar 202,5 miljoen ton. Dat zet wat druk op de maisprijzen, die toch al heel laag zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.