Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

‘Steun bietentelers en suikersector’

Brussel moet de invoerheffing op suiker handhaven, ook na het einde van de suikerquotering per 30 september.

Daarnaast moet Brussel de export van suiker naar importerende landen stimuleren en bietentelers steunen. Dat adviseert het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), een adviesorgaan van de Europese Commissie.

Einde minimumbietenprijs

Op 30 september loopt de EU-marktordening voor suiker af. Dan verdwijnen de productiequota en exportquota voor suiker en de minimumbietenprijs. Dat betekent een compleet nieuwe situatie voor de Europese suikersector, stelt het EESC. Of dit een succes wordt hangt af van wat Brussel doet voor de sector en de bietentelers, aldus het advies.

‘Met vrijhandelsakkoorden kunnen suikerproducenten optimaal profiteren van de liberalisering van de suikermarkt’.

Vrijhandelsakkoorden

De EU mag vanaf 1 oktober ongelimiteerd suiker exporteren. Daarom pleit de EESC er voor dat de Europese Commissie de markttoegang vergroot voor Europese suiker in importerende landen, zegt rapporteur José Manuel Roche Ramo. “Dergelijke afspraken kunnen worden opgenomen in vrijhandelsakkoorden. Dan kunnen de suikerproducenten optimaal profiteren van de liberalisering van de suikermarkt”, aldus Roche Ramo.

Groei suikerproductie

Het einde van de quotering betekent een groei van de suikerproductie. Terwijl er al veel import is, stelt de EESC. Op basis van vrijhandelsakkoorden met landen in Centraal-Amerika, Columbia, Peru, Ecuador en Zuid-Afrika mag jaarlijks 420.000 ton ruwe rietsuiker heffingsvrij worden geïmporteerd. Een bepaalde groep ontwikkelingslanden (ACP- en MOL-landen) mogen vanaf 1 oktober onbeperkt suiker exporteren naar de EU zonder invoerheffing. Daarnaast zijn er nog afspraken met landen over import tegen een verlaagde heffing (de CXL-quota). Dat bedraagt nog eens 700.000 ton en dat gaat naar 800.000 ton vanaf komend seizoen 2017/2018. De EESC roept de Commissie op niet nog meer suiker zonder of tegen een verlaagde importheffing in de EU binnen te laten.

EU-productie bietsuiker 17 miljoen ton

De EU produceert jaarlijks ruim 17 miljoen ton bietsuiker. De bieten worden geproduceerd door 137.000 akkerbouwers. De suikersector zorgt volgens de EESC voor 28.000 directe arbeidsplaatsen en nog eens 150.000 afgeleide arbeidsplekken. Roche Ramo stelt dat de suikersector veel werkgelegenheid schept op het platteland. Rapporteur Roche Ramo: “Dat is goed voor de lokale economie en banen zijn daar al schaars. De EESC adviseert dat steun aan de bietentelers expliciet wordt opgenomen in het gemeenschappelijke landbouwbeleid.”

Eén reactie

  • A. Schrauwen

    Ze hadden beter het quotum kunnen handhaven met gewoon mooie prijzen voor de suikerbieten, dit wordt dweilen met de kraan open.

Of registreer je om te kunnen reageren.