Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Mechanisatiefabrikanten: nooit meer naar Emmeloord

‘Een grote modderbende’. Mechanisatiefabrikanten zijn woest op de organisatie van Potato Europe. De organisatie beroept zich op overmacht.

De organisatie is een grote chaos, aldus Grimme, AVR en Ropa. “Vier jaar terug was het een grote modderbende, organisatie DLG Benelux heeft daar niks van geleerd. Er lag geen plan B klaar.”

Als het aan de mechanisatiebranche ligt, vindt de komende editie over vier jaar niet meer plaats in Emmeloord, maar bijvoorbeeld op het terrein van Walibi Flevo. Daar zijn verharde paden. “Emmeloord mag dan zogenaamd de aardappelhoofdstad van Europa zijn, maar als er plannen zijn om over vier jaar Potato Europe weer in Emmeloord te gaan organiseren, dan gaan we met onze collega-fabrikanten overleggen of we daarmee akkoord kunnen gaan”, aldus Piet de Jong, account manager van Grimme. “Zoals het nu is georganiseerd, straalt het voor Nederland aardappelland zeer slecht af.”


 • De vroege bezoekers zagen de rooimachines op Potato Europe nog even aan het werk. - Foto's: Mark Pasveer

  De vroege bezoekers zagen de rooimachines op Potato Europe nog even aan het werk. - Foto's: Mark Pasveer

 • Het zijn zware omstandigheden voor de machines.

  Het zijn zware omstandigheden voor de machines.

Ook Izak van Eijzeren, sales manager van Ploeger, vindt de organisatie knullig. “Zo is de rooidemo afgelast vanwege de regen. De eigenaar van het perceel, de schoolboerderij, heeft de aardappelen verkocht aan een teler die de aardappelen wil opslaan. Deze afnemer bepaalde dat alleen gerooid mag worden als het droog is. Dat is toch amateurisme ten top? Dat één man een gehele rooidemo kan tegenhouden. De organisatie had een alternatieve afzet voor de aardappelen moeten regelen, desnoods vlokken of voer. Maar 15.000 gasten, waarvan een groot deel uit het buitenland, een rooidemo onthouden omdat één man bang is dat hij natte aardappelen inschuurt, is onvoorstelbaar.”

De rooidemonstratie werd al snel stilgelegd. Er was afgesproken dat er alleen onder droge omstandigheden zou worden gerooid.
De rooidemonstratie werd al snel stilgelegd. Er was afgesproken dat er alleen onder droge omstandigheden zou worden gerooid.

‘15.000 gasten een rooidemo onthouden omdat één man bang is dat hij natte aardappelen inschuurt, is onvoorstelbaar’

Een vertegenwoordiger van inschuurfabrikant Spinnekop sluit zich daar bij aan. “Afgelopen weekend regende het hier 100 millimeter. Dat werd al enkele dagen voorspeld. Dan leg je toch het gehele terrein vol met betonplanten en rijplaten? Pas nadat het hier plensde zijn summier rijplaten gelegd. Gevolg: met de opbouw van de beurs is het gehele terrein aan gort gereden.” Vrachtwagens en trekkers reden zich vast, met alle vertraging van dien.

Andere fabrikanten, maar ook vertegenwoordigers van de verwerkende industrie, zoals Aviko en McCain, zeggen hetzelfde en wijzen ter vergelijk naar de beurs Groentechniek Holland, die tegelijkertijd in Biddinghuizen plaats vind. “Daar heeft het ook geregend, maar verliep de opbouw van de beurs vlekkeloos. De organisatie DLG Benelux mag zich niet verschuilen achter het weer. Fabrikant Dewulf reageert neutraler. “Tegen zoveel regen is niet te organiseren.”


 • Laarzen zijn geen overbodige luxe onder de modderige omstandigheden.

  Laarzen zijn geen overbodige luxe onder de modderige omstandigheden.

 • Deze bezoekers houden de lol er wel in, ondanks het slechte weer.

  Deze bezoekers houden de lol er wel in, ondanks het slechte weer.

Parkeren chaos

Het parkeren liep ook uit op een chaos. De parkeerplaats dichtbij het terrein was door de regen onbegaanbaar geworden, waardoor op donderdag 14 september werd uitgeweken naar het Friesepad en bedrijventerrein De Munt. Pendelbussen brachten de bezoekers naar het beursterrein. Veel bezoekers moesten meer dan anderhalf uur wachten, vanwege een tekort aan bussen. Sommige bezoekers besloten na verloop van tijd hun biezen te pakken om zelf een parkeerplek te zoeken dichtbij het terrein of huiswaarts te keren.

De Finse aardappelhandelaar Antti Kuusisto van aardappelhandel Luonnosat wacht op het Friesepad al anderhalf uur vergeefs op een pendelbus. Hij vindt het waardeloos georganiseerd. “Ik heb 20 klanten uitgenodigd, maar 10 zijn inmiddels al vertrokken naar Schiphol zonder de beurs te hebben gezien. Normaal staat Nederland goed aangeschreven, qua organiseren van beurzen. Misschien hadden ze het beter op een andere plek kunnen houden”, aldus de handelaar.

DLG Benelux: organisatie treft geen blaam

Paulien Hoftijzer van DLG Benelux vindt dat de organisatie niets valt te verwijten. “Het is een buitenbeurs, met daarmee het risico op slecht weer. We hebben geacteerd op de weersvoorspellingen. Zo zijn veel meer rijplaten aangerukt ten opzichte van vier jaar terug. Na de beurs moeten we samen met de standhouders de beurs goed evalueren.”

Theo van der Veeken, fieldmanager Potato Europe benadrukt dat de organisatie ongelooflijk hard heeft gewerkt. “Afgelopen 10 dagen regende het 150 millimeter. We hebben er alles aan gedaan om er nog iets van te maken. Het heeft niets te maken met de locatie of het land, maar puur met de omstandigheden”, stelt Van der Veeken. “We hebben 60 kilometer rijplaten aangevoerd. We hebben over het terrein 5 rijbanen aangelegd, maar die waren door de modder niet meer zichtbaar. Kritiek hebben is makkelijk, maar we moesten na woensdag in zeer korte tijd schakelen. Dus dat dan niet alles vlekkeloos verloopt, is begrijpelijk. We hebben ons uiterste best gedaan, maar we zijn ook afhankelijk van anderen. Zo lukte het ons niet om om zo’n korte termijn meer bussen te krijgen om de vele mensen te vervoeren tussen de nieuwe parkeerterreinen en het beursterrein.”

Lees meer over Potato Europe

Laatste reacties

 • info36

  De mens kan nog steeds niet aan de natuur wennen schijnbaar.
  Dit bijzonder natte en slechte weer was al een week geleden voorspeld.
  Welke oen gaat er onder zulke omstandigheden naar zoiets toe?

 • WesthoffBert

  Als je het terrein iets ruimer opzet heb je de ruimte om op je gemakje royaal en gemakkelijk alle paden van houtsnippers te voorzien. Dan hoeft het geen probleem te zijn; vorige keer was het precies hetzelfde gemodder op het terrein. In D weet dezelfde organisatie het wel veel ruimer op te zetten. In 2012 op de DLG feldtage ook 60 mm in de nacht. 's ochtends lagen overal houtsnippers omdat de paden (incl. parkeerterrein) breed genoeg waren om met trekker en wagen over te rijden. Hoef je niet overal met kleine shoveltjes en trekkers met voorladers tig keer door hetzelfde spoor..... Het kan dus wel met DLG als organisator!

 • Schrauwen Landbouw

  Toen ik vier jaar geleden een uur in de file had gestaan, vervolgens betaald mocht parkeren en daarna op een bus moest wachten wist ik het ook al: Nooit meer naar Emmeloord. Lekker gastvrij waren ze daar, je zou er als buitenlandse bezoeker op af zijn gekomen.

  De steeds vaker terugkomende problemen door wateroverlast zijn voor de telers echter veel erger dan voor de organisatie van zo'n evenement.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • The Hulk

  Dit evenement is pure business . Twee jaar geleden kwam ik toevallig oog in oog te staan met de toeren van deze organisatie in Belgie . Bij het opzetten van de tentoonstellingsruimte kwam een soort plaatselijk organisatie naar boven die mijn ogen ongezien is . Heb veel ervaring met het opzetten van (landbouw) tentoonstellingen in Oost Europa , maar deze tert iedere verbeelding . De organisatoren hebben nooit ter plaatse enige affiniteit , zijn gewoon wereldvreemd aan het plaatselijk gebeuren en nogmaals pure business , de boer-loonwerker-grondwerken-transport had aldaar ook blijkens weinig te doen met de heren organisatie , er was nauwelijks een verbintenis je zag het , het moest zo goedkoop mogelijk bij de organisatie ! Het enige wat telde zijn de witte tenten en de propere WC containers.

 • Alex63

  Ach wat piepen ze nou toch? Als landbouwers hebben we met dergelijk weer toch steeds te dealen en als wij dan mopperen omdat we niet door kunnen met werkzaamheden of dat iets niet wilt groeien etc. dan ist toch die boeren klagen altijd?! Ik heb wel eens gehoord, geen ervaring van het weer afhangen is wat maar van mensen afhangen is helemaal wat!! Dus laat lekker gebeuren en ondervindt dat het niet altijd allemaal te plannen en regelen is,

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.