Akkerbouw

Achtergrond

Kistenregistratiesysteem voorkomt fouten

Pootgoedteler Anselm Claassen schafte een kistenregistratiesysteem aan. Van elke kist is bekend welk ras het bevat en waar die staat.

De pootgoedoogst is in volle gang. Een volle kipper komt aangereden en wordt gelost. Zoon Martijn Claassen pakt met de heftruck een lege kist en zet deze onder de kistenvuller, waarna de kist snel gevuld wordt. Elke kist is voorzien van twee tags (identificatiestrips). Een scanner op de heftruck herkent de kist. Op een panel pc (dikke tablet) vult Martijn in welk ras van welk perceel in de betreffende kist komt. Vervolgens rijdt hij de kist in de opslag en registreert hij op de panel pc in welke rij en op welke hoogte de kist is neergezet. Vullen, verplaatsen of legen, elke handeling met de kist wordt geregistreerd. De panel pc’s op de heftrucks en de kistenvuller communiceren via wifi met een server. Zo blijft het overzicht van welke kist waar staat in de bewaarplaats altijd actueel.

Naam: Anselm Claassen (54). 
Plaats: Vierhuizen (Gr.). - Foto's: Jan Willem van Vliet
Naam: Anselm Claassen (54). 
Plaats: Vierhuizen (Gr.). - Foto's: Jan Willem van Vliet

Lees onderaan dit artikel meer over het bedrijf van Claassen.

Vermenging groot risico

Claassen teelt 20 rassen. Op het bedrijf worden miniknollen drie maal doorvermeerderd tot S-pootgoed. Dat zijn dan 60 tot 80 partijtjes die je uit elkaar moet houden. Na sorteren worden deze partijtjes weer gesplitst in sorteermaten, zoals 28-35 millimeter, 35-45 millimeter, etcera. Uiteindelijk resulteert dit in wel 240 afzonderlijke partijen. Voorheen niette Claassen op elke kist een kaartje met daarop het ras, maatsortering en perceelsnummer, en noteerde hij op een groot bord voor in de schuur waar welke kist stond. De kistenlogistiek up-to-date houden, vergde veel discipline: Elke kistenverplaatsing bijwerken op het bord en bij legen en vullen van de kist het kaartje eraf trekken en een nieuwe erop nieten.

Zoon Martijn Claassen noteert op de panel pc met welk pootgoedras de kist is gevuld.
Zoon Martijn Claassen noteert op de panel pc met welk pootgoedras de kist is gevuld.

Fouten

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, zeker als 240 partijen uit elkaar moeten worden gehouden. Bijvoorbeeld even snel een kist Spunta 28-35 millimeter wegzetten om bij een partij Desiree te kunnen, maar door de haast vergeten op het bord te noteren waar je de kist Spunta tijdelijk hebt neergezet. Waarna je later niet meer weet waar die kist nu staat. Of erger, tijdens poten of afleveren per ongeluk de kist Spunta bij de Desiree ingooien, zodat de af te leveren partij eigenlijk waardeloos is geworden. “Vermenging is na erwinia het grootste probleem in de pootgoedteelt.”

Met Track & Trace worden de logistiek en historie van elke kist vastgelegd.
Met Track & Trace worden de logistiek en historie van elke kist vastgelegd.

Track & Trace

Drie jaar terug schafte Anselm Claassen als een van de eersten het Track & Trace-systeem van Tolsma Grisnich aan. Hij wilde vanwege de grote verscheidenheid aan pootgoedpartijen op zijn bedrijf een actueler overzicht van zijn pootgoedvoorraad per partij, en een betere traceerbaarheid. Er waren al wel dergelijke kistenregistratieprogramma’s te koop, maar deze werken met genummerde, in plaats van getagde kisten. Die programma’s scannen geen kist, maar je moet zelf het kistnummer invoeren. Dat geeft een grotere kans op fouten dan automatisch scannen, aldus de teler. Bij Track & Trace geeft het scherm direct weer wat er in de kist zit, zodra de heftruck de kist oppakt. Op de panel pc kun je nazoeken waar de kisten van een partij staan en die partij ‘klaarzetten’. Dan geeft het systeem aan: deze kist mag je niet pakken. “Allemaal borging om fouten te voorkomen.”

De scanner op de heftruck 'herkent' de kist middels tags. In elke kist zijn twee van dergelijke witte tags gemonteerd.
De scanner op de heftruck 'herkent' de kist middels tags. In elke kist zijn twee van dergelijke witte tags gemonteerd.

Historie bewaard

Ook de historie wordt bewaard. Per partij is terug te zoeken in welke kisten en in welke bewaarplaats ze bewaard zijn. “Dat kan zinvol zijn, bijvoorbeeld bij een bruin- of ringrotbesmetting, wat ik overigens hoop nooit mee te hoeven maken. Maar stel dat zoiets me overkomt, dan is exact na te gaan in welke kisten het besmette pootgoed zat, waarna deze kisten vernietigd kunnen worden.” Verder is de optie knollen tellen geïntegreerd in het systeem, vertelt Claassen. Tijdens sorteren worden de knollen geteld, waarna ook geregistreerd wordt hoeveel knollen een bepaalde kist bevat.

Kinderziektes

Het eerste jaar had het systeem kinderziektes, zoals bugs in de software. Ook was het systeem veel te traag. Telkens een zandlopertje in beeld wanneer een kist uit de database opgediept moest worden. Dat is inmiddels opgelost. Wensen heeft de teler echter nog wel. “Handig zou zijn als verplaatsingen in plaats van handmatig ingevoerd automatisch zouden worden bijgehouden, bijvoorbeeld met een gps-baken in de schuur.”

Kosten op een rij

Een complete heftruckmodule met panel pc en Track & Trace-sofware kost bruto € 6.500. De tags (2 stuks) kosten € 1 per kist. In totaal kostte het Claassen € 27.000 voor twee heftrucks en de kistenvuller en tags voor 1.000 kisten. Het jaarabonnement voor de installatie kost € 1.250.

Of het systeem rendeert, weet Claassen niet. “Anderzijds, wat kost een vermengingsfout? Dat kan € 1.000 zijn, maar ook € 10.000. Daarbij, traceerbaarheid zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden”, stelt Claassen. “Recent zijn we daar weer eens op gewezen met de fipronil-affaire in de pluimveesector. Zo’n incident kan ook in de akkerbouw een keer voorkomen.”

Vooraanzicht van het erf van de familie Claassen. Anselm Claassen heeft in maatschap met zijn vrouw Angelique (51) en zoon Martijn (20) een akkerbouwbedrijf van 180 hectare. De hoofdteelt is pootgoed, daarnaast telen ze uien, winterwortelen, graan, graszaad en suikerbieten. De grondsoort varieert van zand tot zware zavel. Claassen heeft een vaste medewerker in dienst. De teler teelt 20 rassen. Ze vermeerderen miniknollen drie maal door tot S-pootgoed. Dit wordt vervolgens afgeleverd aan andere pootgoedtelers of voor export.
Vooraanzicht van het erf van de familie Claassen. Anselm Claassen heeft in maatschap met zijn vrouw Angelique (51) en zoon Martijn (20) een akkerbouwbedrijf van 180 hectare. De hoofdteelt is pootgoed, daarnaast telen ze uien, winterwortelen, graan, graszaad en suikerbieten. De grondsoort varieert van zand tot zware zavel. Claassen heeft een vaste medewerker in dienst. De teler teelt 20 rassen. Ze vermeerderen miniknollen drie maal door tot S-pootgoed. Dit wordt vervolgens afgeleverd aan andere pootgoedtelers of voor export.

Of registreer je om te kunnen reageren.