Akkerbouw

Achtergrond

Hogere maisprijs door invoerheffing EU

De graanmarkt is rustig bij weinig vraag en aanbod. Hoewel de graanmarkten onder druk staan door grote voorraden in de wereld, kent de maisprijs deze week een opleving.

Een reden van de opwaartse beweging in Europa is de verhoogde invoerheffing op mais. De EU hanteert voor mais een variabele invoerheffing en geen vaste, omdat de EU veel mais importeert. De heffing hangt onder andere af van de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago. Omdat de maisprijs relatief laag is, werd in augustus de invoerheffing toegepast. De invoerheffing op mais is per 1 september gestegen naar € 10,95 per ton. Daardoor steeg de termijnmarktnotering in Parijs.

Ook de EU-maisprijs steeg fors met € 9 naar € 175 per ton op de graanbeurs in Rotterdam. Die prijsstijging komt voornamelijk doordat de notering deze week is gebaseerd op een non-GMO-maisprijs. De EU-maisprijs is normaal gesproken op basis van zowel GMO- als non-GMO-mais. Maar op GMO-mais zit een prijsheffing, waardoor de notering fors omhoog schiet bij input van enkel non-GMO-mais. Non-GMO-mais wordt meer gevraagd voor veevoer, door de verwerkende industrie. Daarmee lijkt de industrie voor te sorteren op eventuele consumentenvragen.

Kolfzetting VS loopt achter

De maisprijsindex van de International Grains Council (IGC), een maatstaf voor de maisprijs in de wereld, stond vorige week even onder de 160 punten. Dat is het laagste niveau in negen jaar. Toch krabbelt de maisprijs in de Verenigde Staten deze week iets op. De kolfzetting loopt wat achter op voorgaande jaren. De kolfzetting is begin september voor 12% voltooid in achttien Staten van de VS. Dat is een achterstand van 6% ten opzichte van het meerjarig gemiddelde in 2012 tot 2016. Daarbij is de kwaliteit van de mais in de VS voor 61% goed tot uitstekend. Vorig jaar lag dat percentage op bijna driekwart van de mais. De ontwikkelingen in de VS geven de maisprijs een zetje omhoog.

De VS is de belangrijkste speler op de wereldmarkt, met bijna een derde van de wereldwijde maisproductie. Ook China is een grote producent van mais, maar het land exporteert weinig. De VS had in 2016-’17 bijna een derde (57 miljoen ton) van de wereldexport op zijn naam staan. In totaal werd dat seizoen 162 miljoen ton mais geëxporteerd.

Prognose: rustige graanmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.