Akkerbouw

Achtergrond

‘Het draait om nieuwe rassen in Deense pootgoedsector’

De pootgoedsector in Denemarken is met een areaal van 4.500 hectare kleiner dan de Nederlandse (40.000 hectare). De grote uitdaging voor de Deense sector is het ontwikkelen van nieuwe rassen, zegt Danespo-directeur Lars Naested.

Het Deense pootgoedbedrijf Danespo staat met een grote stand op de aardappelbeurs Potato Europe in Emmeloord op donderdag 14 september. Het bedrijf brengt zijn meer dan 35 rassen daar aan de man. Danespo is het grootste pootgoedhandelshuis in Noord-Europa. Volgens Lars Naested, directeur Veredeling, is het kweken van nieuwe rassen de belangrijkste uitdaging voor de Deense aardappelveredeling.

Hoe ziet de Deense aardappelsector eruit?

“Het areaal aardappelen bedraagt ongeveer 47.000 hectare. Daarvan is 25.000 hectare zetmeelaardappelen, 16.500 hectare consumptieaardappelen en 4.500 hectare pootaardappelen. De pootaardappelen worden verbouwd door zo’n 90 telers.”

Dat is gemiddeld 50 hectare per teler. Kun je zo’n areaal nog wel goed selecteren?

“Het is ook in Denemarken een opgave voor de telers om voldoende gekwalificeerde selecteurs te vinden. Maar onze sector heeft wel als grote voordeel dat we veel minder last hebben van ziekten, zoals erwinia, dan de Nederlandse.”

Lars Naested is directeur Veredeling van het Deense pootgoedbedrijf Danespo. - Foto: Mark Pasveer
Lars Naested is directeur Veredeling van het Deense pootgoedbedrijf Danespo. - Foto: Mark Pasveer

Hoe komt dat?

“In Denemarken maken de telers alleen gebruik van miniknollen als uitgangsmateriaal voor de pootgoedvermeerdering, niet van gewone knollen. Het voordeel is dat het basismateriaal ziektevrij is. Daar heb je ook in de volgende generaties profijt van. Dat maakt het selecteren wel gemakkelijker. Daarnaast hebben we door ons klimaat een lage ziektedruk.”

Wat is het grootste segment in de Deense aardappelsector?

“Ruim de helft van het areaal bestaat uit zetmeelaardappelen. De consumptieaardappelen bestaan vooral uit tafelaardappelen en een deel gaat naar de schillerijen. De opbrengst van de 4.500 hectare pootaardappelen wordt voor ongeveer een derde geëxporteerd. Danespo exporteert vooral pootgoed naar Duitsland, maar ook Algerije is een belangrijke afnemer.”

Lees meer over Potato Europe

Geen fritesaardappelen?

“Denemarken heeft maar één fritesfabrikant: Flensted. Het klimaat is minder geschikt voor de teelt van fritesaardappelen. Het drogestofgehalte blijft te laag. Dat gaat ten koste van de bakkwaliteit.”

Wat vindt u de belangrijkste uitdaging voor de Deense pootgoedsector?

“Dat is het ontwikkelen van nieuwe rassen. De Nederlandse sector kreeg jarenlang steun vanuit de overheid daarvoor en investeerde veel geld in de aardappelveredeling. Dat is in Denemarken minder het geval geweest. We werken samen met universiteiten in Denemarken om de veredeling op een hoger plan te brengen.”

Zit er wel toekomst in de Deense veredeling?

“Jazeker. Danespo investeert flink in nieuwe veredelingsfaciliteiten. Het nieuwe kweekstation wordt in september 2018 in gebruik genomen. Daarmee krijgen we een fors grotere veredelingscapaciteit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.