Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Groningse boer schakelt om naar biologisch

Akkerbouwer Arjan Prins schakelt om naar biologisch, met steun van de provincie Groningen. “Toen ik zag dat de mogelijkheden voor mechanische onkruidbestrijding groter waren dan ik dacht, was ik om.”

De provincie Groningen stimuleert omschakeling naar biologische bedrijfsvoering. Hiervoor heeft Groningen informatiebijeenkomsten gehouden en een cursus opgezet voor bedrijven die serieus bezig willen met omschakeling. Ook kunnen omschakelende bedrijven gebruik maken van adviseurs en medewerking van de provincie bij vergunningstrajecten. Akkerbouwer Arjan Prins in Meeden, die boert met broer Fokko, is de eerste omschakelaar binnen dit provinciale initiatief.

Omschakelen naar biologisch, bestond dat idee al langer bij jullie?

“Mijn broer wilde dit al jaren. Ik was degene die dat niet zag zitten, voornamelijk vanwege de onkruiddruk: we hebben erg onkruidrijk land. Ik zag niet hoe we dat biologisch de baas konden worden. Een informatiebijeenkomst van de provincie over omschakeling opende mijn ogen. De mogelijkheden voor mechanische bestrijding zijn groter dan ik dacht en zeker met gps-gestuurd materiaal kom je erg ver. Toen was ik ook om.”

Arjan Prins zag omschakelen naar biologisch zitten na een informatiebijeenkomst van de provincie. "Dat opende mijn ogen." Foto: Hans Banus
Arjan Prins zag omschakelen naar biologisch zitten na een informatiebijeenkomst van de provincie. "Dat opende mijn ogen." Foto: Hans Banus

Wat is de begeleiding van de provincie hierin?

“Na de informatiebijeenkomst ben ik begonnen met de cursus. Hier gaan we met een man of zeven dieper in op de machines, gewassen, afzet en bouwplannen. Wij zijn daarvan als eerste begonnen met de omschakeling; 50 van de 160 hectare hebben we dit seizoen voor het eerst zonder chemie beteeld. Het eerste jaar moeten we dat gangbaar afleveren, het tweede jaar mogen de producten als veevoer weg en vanaf het derde jaar zijn de producten van die percelen volledig biologisch. De begeleiding door proefbedrijf SPNA en biologisch adviseurs hoeven we niet te betalen. Alleen een eigen bijdrage voor de cursus kwam voor onze rekening.”

‘Ik weet nu al veel meer dan in december vorig jaar’

Hoe bevalt de omschakeling tot nu toe?

“Die 50 hectare was deels tarwe, deels gerst. De tarwe hadden we in november al gezaaid. Toen waren we nog niet ingericht op biologisch en we hadden ook nog niet bedacht om in april en mei al deels om te schakelen. Ik had de eerste chemische onkruidbestrijding al gedaan maar de tweede nog niet en mechanisch konden we er ook niet meer door. De tarwe veronkruidde behoorlijk en de opbrengst viel daardoor tegen. Maar ik weet nu al veel meer dan in december vorig jaar. Ik zou nu kiezen voor zomergerst of verhuur aan een bio-veeboer. In dat kader hebben we nu contact met een melkveehouder om veldbonen als veevoer te telen.”

Gaan jullie voor volledig biologisch?

“Ja. Vanwege de schaalvoordelen en machinepark schakelen we het hele bedrijf over, maar in fases. We telen nu zetmeelaardappelen op een derde van ons areaal. Elk jaar schakelen we percelen over naar biologisch. Afgelopen jaar was dat dus die 50 hectare, komend jaar wordt dat 60 en in 2019 staat weer 50 hectare gepland. Dan hebben we geen zetmeelaardappelen meer. Ook de uien en suikerbieten gaan eruit. Wat het bouwplan op termijn wordt, hangt sterk af van de onkruiddruk. Vooralsnog denken we naast graan aan pompoenen, peen, consumptieaardappelen en voergewassen als gras, veldbonen, triticale en maïs.”

Jullie willen ook legkippen houden. Faciliteert de provincie in de benodigde vergunning?

“De mest gebruiken we zelf en we gaan eigen graan voeren. Op 20 hectare hebben we zonnepanelen gepland. Het is de bedoeling dat hiertussen de uitloop van de kippen komt. In principe staat ons bedrijf in het POP niet ingetekend als toegestane locatie voor pluimveehouderij. Maar omdat biologisch in het streven van de provincie past, staat zij hier coöperatief tegenover. We hebben constructieve gesprekken.”

Laatste reacties

  • willemsenG.

    wel een uitdaging , maar die 20 ha zonnepanelen gaan voor je inkomen zorgen ....toch , ik hoor dat daar prijzen van 5000-7000 euro /ha voor betaald wordt ......

  • info313

    Omschakelen naar bio heel mooi, maar landbouwgrond bedekken met zonnepanelen is het omgekeerde van biologisch. LTO heeft terecht het standpunt dat landbouwgrond daar niet voor gebruikt moet worden. Er zijn enorme oppervlakten die al versteend zijn waarboven je zonnepanelen kunt leggen. Een gezonde, goed ( bijv. biologisch) beheerde bodem brengt gezond voedsel voort en kan extra koolstof vastleggen. Zo houden we ook het landschap groen en mede daarom waarderen burgers en de politiek de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.