Akkerbouw

Achtergrond 1131 x bekeken 1 reactie

Goede suikerproductie drukt prijs

De eerste suikerbieten worden in Europa geoogst. De werkzaamheden zijn in sommige gebieden zo’n twee weken eerder dan normaal gestart, omdat het suikerbietenareaal dit seizoen is gegroeid.

De eerste fabriek in Polen van Nordzucker is 5 september begonnen met de verwerking. De bietencampagne van Suiker Unie in Dinteloord is 11 september van start gegaan. De verwachting is dat de campagne rond 25 januari 2018 wordt afgerond.

De uitbreiding van het areaal zorgt ook in Nederland voor een ruime productie: ruim 7 miljoen ton bieten die bijna 15 ton suiker per hectare kunnen opleveren.

Het eerste seizoen van de Europese suikerregeling begint officieel op 1 oktober. De opbrengsten lijken goed te zijn. De opbrengstverwachting in Frankrijk komt ruim boven het vijfjarig gemiddelde uit. In België en Duitsland zijn de suikerbieten ook goed gegroeid. De goede opbrengstverwachtingen in Europa drukken de prijs van suiker.

Grote voorraden

Daarnaast staat de suikerprijs wereldwijd onder druk door grote voorraden. Volgens analisten van ABN Amro is de bodem bereikt. De markt heeft de druk verwerkt in de prijs. De prijs van suiker is deels afhankelijk van de productie van ethanol. Brazilië komt met een nieuwe belastingmaatregel op diesel en benzine, waardoor de kans dat meer suikerriet wordt verwerkt tot ethanol toeneemt. Hierdoor kan flink wat suiker van de markt gehaald worden, wat gunstig is voor de suikerprijs.

Prognose: suikerprijs op laag niveau.

Eén reactie

  • info36

    Inderdaad alles in de biobrandstof!

Of registreer je om te kunnen reageren.