Akkerbouw

Achtergrond

Eerste bietenmonsters van dit seizoen genomen

Op de foto pakt een medewerker van de Groningse Suiker Unie-fabriek Vierverlaten een barcodelabel, om het op het zojuist genomen suikerbietenmonster te plakken. De monsters worden in het laboratorium bij de fabriek in Dinteloord verwerkt.

Bietencampagne 2017-2018 is maandagochtend om 7 uur begonnen. De beide fabrieken verwerken dagelijks 28.000 ton bieten. Het duurt op deze opstartdag zo’n 24 uur voordat de eerste suiker is geproduceerd. Het slechte weer baart enigszins zorgen. “Tot en met vandaag is er flink gerooid en we hebben wel tot volgend weekeinde bieten op voorraad”, vertelt Rik Gengler, manager agrarische dienst Noord bij Suiker Unie. “Maar als de weervoorspellingen uitkomen, valt de oogst stil.”

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Hoge productie verwacht

Door het grote areaal wordt een hoge productie verwacht: ruim 7 miljoen ton bieten die naar verwachting bijna 15 ton suiker per hectare leveren. Om tijdig klaar te zijn, verwerken de fabrieken dagelijks 2.000 ton bieten meer dan vorig jaar. Hiervoor is de capaciteit vergroot. “Een nieuw washuis, vergrote bieteninvoer, meer snijcapaciteit”, somt Gengler hiertoe getroffen maatregelen op de locaties in zowel Groningen als Dinteloord op. Eind januari 2018 is de Nederlandse oogst van suikerbieten verwerkt en de campagne klaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.