Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

EU-subsidies cruciaal voor Finse akkerbouwers

Subsidies werken demoraliserend, zeggen de Finse akkerbouwers Jouko en Esa Riola. Maar zonder geld uit Brussel is hun bedrijf ten dode opgeschreven.

Akkerbouwers Jouko en Esa Riola hebben een akkerbouwbedrijf van 250 hectare in Tuusula, even ten noorden van de Finse hoofdstad Helsinki. De grond daar behoort tot de vruchtbaarste in Finland. Een deel van hun land ligt langs een meer, waardoor de broers aan strenge bemestingseisen moeten voldoen om afspoeling te voorkomen. Ze telen winterrogge, zomertarwe, koolzaad en erwten, zegt Jouko Riola. “Vanwege de krappe bemestingsnormen zaaien we een deel van de percelen in met vlinderbloemigen of gras. Dat ploegen we onder als bemesting. Daarna zaaien we meestal winterrogge, maar dit jaar is het er te laat voor.”

Jouko (l) en Esa Riola telen alleen graan, koolzaad en erwten op hun Finse akkerbouwbedrijf. Foto: Picasa
Jouko (l) en Esa Riola telen alleen graan, koolzaad en erwten op hun Finse akkerbouwbedrijf. Foto: Picasa

‘Finland moet EU-lid blijven’

Het koude en vochtige klimaat in Finland bezorgt de akkerbouwers meer hoofdbrekens. Het is vaak nat tijdens de graanoogst. Daarom hebben ze hun graandrogerij en opslag in 2014 vernieuwd voor € 500.000. De Finse overheid betaalde daar 20% van. Het drogen kost ongeveer € 20 tot € 30 per ton graan. Jouko: “Het vochtgehalte bij de oogst varieert van 15% tot wel 30%. Graan drogen is duur, maar we moeten wel.”

De broers verkopen hun graan aan lokale afnemers. Meestal krijgen ze rond de € 150 per ton. Daarnaast ontvangen ze € 650 per hectare aan subsidie uit Brussel en van de nationale overheid. Ze zijn daar niet echt blij mee, zegt Esa Riola. “Het is demoraliserend om geld te ontvangen waar je weinig voor hoeft te doen. Maar er is op dit moment geen alternatief. Hoewel de EU een erg breekbare structuur heeft, moet Finland lid blijven. Anders gaan wij failliet.”

De boerderij van de broers Riola in Finland. Foto: PIcasa
De boerderij van de broers Riola in Finland. Foto: PIcasa

Boeren niet eenvoudig in Finland

Om hun hoofd als akkerbouwers boven water te houden, hebben de broers allebei nevenactiviteiten. Jouko runt een grondverzetbedrijf en Esa is bouwkundige en heeft een adviesbureau. Ze willen allebei graag boer blijven. Dat is niet eenvoudig in Finland. Grond is duur, wat schaalvergroting lastig maakt. Akkerland rond Tuusula kost € 15.000 tot € 20.000 per hectare. De pachtprijs varieert van € 250 tot € 500 per hectare. Terwijl de prijzen die de Finse akkerbouwers krijgen voor hun gewassen zo’n 30% lager zijn dan in andere delen van de EU, stellen de broers.

Jouko en Esa zijn dan ook bezorgd over de toekomst van de gezinsbedrijven in Finland. Jouko: “Ongeveer 50% van onze inkomsten uit het landbouwbedrijf krijgen we als subsidie. Dat vraagt een enorme administratieve rompslomp. Terwijl we maar zo’n 5 ton zomertarwe per hectare kunnen oogsten. Om meer te oogsten moeten we zo’n € 100 per hectare extra investeren in bemesting, nog eens € 100 voor extra bestrijdingsmiddelen en nog eens € 100 voor extra arbeidskosten. Daar komen dan de droogkosten nog bij van die extra kilo’s. Dat is niet rendabel. Meer dan die 5 ton zit er niet in. Er zit dus niks anders op dan het papierwerk maar in te vullen voor de subsidies. Hoe demoraliserend het ook is.”

Chris McCullough

Eén reactie

  • ed12345

    Ik zou graag willen weten waarom de graanprijzen in Finland zo'n 30% lager liggen dan de andere EU landen

Of registreer je om te kunnen reageren.