Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Deze nieuwe graanfungiciden zijn beter dan de oude garde

Aan sterke graanfungiciden in Nederland geen gebrek. In de loop van dit jaar krijgen ook de Ascra XPro en Elatus Era een toelating.

Graantelers worden op hun wenken bediend met nieuwe sterke graanfungiciden op basis van SDHI’s. Vorig jaar kwamen de middelen Ceriax van fabrikant BASF en DuPont Vertisan. Binnenkort komen er op deze overvolle markt nog twee nieuwe producten bij, namelijk Ascra XPro van Bayer Cropscience en Elatus Era van Syngenta Crop Protection. Van beide wordt in de loop van dit jaar in Nederland een toelating verwacht.

Een graandemo in het Oldambt. De nieuwe middelen worden met nummers aangeduid, maar op de Britse beurs Cereals presenteerden Bayer en Syngenta al hun nieuwe fungiciden Ascra XPro en Elatus Era. - Foto: Hans Banus
Een graandemo in het Oldambt. De nieuwe middelen worden met nummers aangeduid, maar op de Britse beurs Cereals presenteerden Bayer en Syngenta al hun nieuwe fungiciden Ascra XPro en Elatus Era. - Foto: Hans Banus

Goed middel tegen roest

Ascra is kort gezegd de Aviator (bixafen en prothioconazool), met daaraan toegevoegd de SDHI fluopyram uit Luna Privilege. In feite is Ascra dus een graanfungicide met prothioconazool en twee SDHI’s. De actieve stof bixafen is sterk op schimmels, maar start relatief traag met werken. De stof fluopyram heeft een snelle aanvangswerking én duurwerking. De twee SDHI’s vullen elkaar daarom goed aan. Met een snellere aanvangswerking op spuittijdstip T2 wordt het vlagblad beter beschermd, terwijl de duurwerking goed blijft.

Ascra XPro en Elatus Era zijn preventief sterk tegen septoria. Ceriax is niet getest, maar lijkt in demo’s vergelijkbaar.

Elatus Era is een nieuw graanfungicide op basis van benzovindiflupyr en prothioconazool. Wanneer het over benzovindiflupyr gaat, praat Syngenta overigens over Solatenol, de merknaam van benzovindiflupyr. Op Septoria doet Elatus Era niet onder voor de huidige nieuwste middelen, maar op roest heeft het middel een duidelijk sterkere werking.

Ceriax en Vertisan

Nu al verkrijgbaar zijn dus Ceriax en DuPont Vertisan. Het nieuwe graanfungicide Ceriax is in feite het T2-middel Adexar (epoxiconazool en fluxapyroxad), met daaraan toegevoegd de strobilurine pyraclostrobine. De gehaltes epoxiconazool en fluxapyroxad is in 2 liter Ceriax iets lager dan bij 1,5 liter Adexar, maar de toegevoegde pyraclostrobine zou dat compenseren.

Fluxapyroxad is net als veel andere SDHI’s niet zo sterk op roesten. Reden voor BASF er een strobi aan toe te voegen. Strobilurines hebben nog een uitstekende werking tegen gele en bruine roest en houden het gewas ook wat langer vitaal, het zogaamde greeningseffect.

Curatief blijkt Ascra het sterkst. Ook het oude middel Daconil 500 (chloorthalonil) heeft nog enige curatieve werking.

Fabrikant DuPont heeft met penthioprad een sterke SDHI ontwikkeld. DuPont heeft echter, in tegenstelling tot Bayer Cropscience en BASF, geen eigen sterke triazool in zijn portfolio. Vanwege resistentiemanagement adviseert het Fungicide Resistance Action Commitee (FRAC) een SDHI altijd te mixen met een middel met een ander aangrijpingspunt, bij voorkeur sterke triazolen als epoxiconazool of prothioconazool. Vertisan moet dus aangevuld worden met een solitaire epoxiconazool of prothioconazool. Het enige solitaire triazoolproduct dat in Nederland op de markt is is Epox Extra van fabrikant Adama, een epoxiconazoolformulering, aangevuld met de multiside folpet.

Sterkte van de middelen

In Engeland zijn de middelen al toegelaten en ook al op sterkte onderzocht door het onafhankelijke Britse graaninstituut AHDB. Het instituut concludeert dat alle moderne graanfungiciden niet veel voor elkaar onderdoen, maar dat de nieuwe fungiciden Ascra XPro en Elatus Era op septoria iets beter presteren dan de ‘oude’ graanfungiciden Adexar en Aviator XPro. Daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat het fungicide Ceriax, net als bijvoorbeeld Skyway XPro, niet in de onafhankelijke graanproeven van het AHDB zijn meegenomen. Beide middelen worden in Engeland niet gevoerd.

In Nederlandse graandemo’s van middelenhandels en -fabrikanten, doet Ceriax het beter dan bijvoorbeeld Adexar en Aviator XPro, en scoort Ceriax gelijkwaardig met enkele plots onder nummer, waarvan mag worden aangenomen dat dit de veldjes zijn die met Elatus Era of Ascra XPro zijn gespoten.

Elatus Era en Ceriax zijn niet in de gele roestproeven van AHDB meegenomen. Vertisan en Adexar scoren het best.

Ook duidelijk uit de Nederlandse graanproeven blijkt de versterkende werking van chloorthalonil op spuittijdstippen T0, T1 en T2 tegen graanziekten. De werking van chloothalonil is minder krachtig dan van triazolen en SDHI’s, maar toch nog redelijk, volgens de AHDB-proeven.

Het toevoegen van de multiside chloorthalonil is overigens ook verstandig met het oog op resistentiemanagement. In Ierland is septoria inmiddels minder gevoelig voor SDHI’s én triazolen, en vormt het oude ‘chloorthalonil’ weer de basis van de graanziektebestrijding. Resistentiemanagement, het mengen van middelen met verschillende werkingsmechanismen, kan voorkomen dat het in Nederland ook die kant op gaat.

Laatste reacties

  • Alex63

    Ja, nu nog zorgen dat de tarwe rendabel wordt misschien?

  • A. Schrauwen

    We kopen ons eigen overschot met die middelen

Of registreer je om te kunnen reageren.