Akkerbouw

Achtergrond 1317 x bekeken

Bio-tuinder: opgebouwd krediet verzilverd via crowdfunding

In deze vierde en laatste aflevering van een serie over crowdfunding in de agrarische sector vertelt biologisch tuinder Henk Wansink in Brummen (Gld.) hoe hij deze financieringsvorm gebruikte om zijn tuinbouw-pachtbedrijf in eigendom te krijgen.

Henk Wansink en Marrie Nijsingh slaagden erin via crowdfunding binnen negen maanden ruim € 360.000 op te halen. Met deze middelen lukte het om hun pachtbedrijf De Meander eind 2012 over te nemen van de verpachter, een zorginstelling die even daarvoor failliet was gegaan.

Wansink en Nijsingh hebben een biologisch tuinbouwbedrijf annex zorgboerderij in Brummen (Gld.). Hun producten worden afgezet in de regio. “De binding met onze klanten is groot. Het krediet dat we in de loop van de jaren hadden opgebouwd, konden we via crowdfunding verzilveren.”

Henk Wansink van tuinbouwbedrijf Meander. De aankoop van het bedrijf is gefinancierd via crowdfunding onder klanten. - Foto: Jan Willem Schouten
Henk Wansink van tuinbouwbedrijf Meander. De aankoop van het bedrijf is gefinancierd via crowdfunding onder klanten. - Foto: Jan Willem Schouten

Waarom crowdfunding?

Wansink: “We moesten op het laatst heel snel handelen om ons pachtbedrijf in eigendom te krijgen. We kwamen in september 2012 nog € 150.000 te kort. De onderhandeling met de bank dreigde te veel tijd in beslag te nemen. We moesten dus zelf aan de slag om het gat te vullen. In onze situatie, met zo’n trouwe kring klanten, is crowdfunding dan een prima optie. Wij spreken overigens over in-crowdfunding, want van een anonieme crowd is geen sprake. Zij wilden graag dat ons bedrijf bleef bestaan. In anderhalve maand is het ontbrekende bedrag door klanten geleend.”

‘Onze trouw kring klanten wilde graag dat ons bedrijf bleef bestaan. In anderhalve maand is het ontbrekende bedrag door klanten geleend’

Voor welke constructie kozen jullie?

“De deelnemers sluiten een obligatielening af voor 3, 5 of 10 jaar met een minimumbedrag van € 1.000. Zij kunnen zelf het rentepercentage kiezen, variërend van 0 en 3%. Veel deelnemers blijken voor een lage rente te kiezen, gemiddeld ligt het op 1,2%. Het geïnvesteerde bedrag varieert tussen € 1.000 en € 30.000. Na afloop van de afgesproken termijn vragen wij of de deelnemer wil verlengen. Dat doen de meesten, sommigen schenken vervolgens het bedrag.”

Hebben de deelnemers invloed op de bedrijfsvoering?

“Onze investeerders zijn juridisch gezien mede-eigenaar, maar ze hebben geen invloed op de bedrijfsvoering. Marrie en ik zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse beslissingen en ook voor investeringen in het bedrijf. We overleggen regelmatig met onze investeerders over de toekomst van ons bedrijf. We laten ons graag adviseren. Daartoe nodigen we iedereen op zijn minst een keer per jaar uit op onze ‘Verankerdag’.”

‘Onze investeerders zijn juridisch gezien mede-eigenaar, maar ze hebben geen invloed op de bedrijfsvoering’

Is deze constructie een aanrader?

“Voor ons type bedrijf is crowdfunding een prima middel om snel kapitaal te vergaren. Op ons bedrijf staan bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en gezond voedsel centraal. Een groeiend aantal consumenten waardeert deze vorm van landbouw en wil er zelfs een deel van zijn eigen vermogen in investeren. Dat bleek afgelopen voorjaar weer. De investering in de bouw van een folietunnelkas hebben we opnieuw via crowdfunding gefinancierd. Het levert extra klantenbinding op en dat geeft weer afzetzekerheid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.